Hissesinin fiyatı yüzbinlerce candan daha pahalı olan yatırımcılar
Aracı kurumlar yatırımcıya bolca sinyal çakıyordu. Diyordu ki; 'paranız kadar mal alın.' Bizim 1’i 3 günde 5 yapmak isteyen yurdum yatırımcısı dinlemedi sinyalleri.
İris Cibre
Her şey pandemi ile başladı;
Resmi rakamlara göre 1 milyon, fiktif hesaplarla, gerçek rakamlara göre maksimum 500 bin yatırımcı ile kendi yağında kavrulan borsamıza milyonlarca yatırımcı yağmıştı.
Fakat, o kadar plansız ve bilinçsiz yağmıştı ki; tamamı pandemi sayesinde dünya borsalarına yağan para ile uçan borsalardan etkilenmiş, sosyal medya “hüstad'larının” ağzına bakar halde tüm birikimlerini borsaya akıtmıştı. O kadar bilinçsizlerdi ki, taban olmuş hissede neden satış yapamadığını soran gördü bu gözler. Hissesi düşüyor diye yatırımcı ilişkilerini arayıp küfür edenlerden bıkan şirketin KAP’a bildirim attığını da; “Yeter artık küfür etmeyin, bizim yüzümüzden düşmüyor hisse”
Finansal okuryazarlık konusunda hiçbir destek yoktu. “Borsa nedir?” sorusu Google’da en çok aranan cümlelerden biri halini almıştı.
Sonra bir şey oldu; borsaya satış geldi. Gözlerine inanamadılar, nasıl olurdu, Sosyal medya hüstad'ı endeks hedefleri koyuyor, 'malınızı kaptırmayın' naraları atıyordu. İşte böyle öğrendiler borsayı. 'Malını satan haindir, dolar alan yerli milli değildir…'
Milyonlarca yatırımcının kokusunu alan siyasetçi de durur mu? Başladılar bozuk ekonominin paralel göstergesi borsayı pompalamaya. İlk defa eski TMSF başkanı çıktı, resmen hisse tavsiye etti. Bunu gören Hazine Bakanı 'Hissesi olmayan yanar' tadında açıklamalara başladı. Finansal okuryazarlık konusunda kendini geliştirmeye çabalamamış ya da yeterli bilgiye ulaşamamış yurdum yatırımcısı feyz aldı kredili mala daldı.
Derken bankacılık operasyonu başladı, hani şu neredeyse takası kilitleyecek, kurumları büyük zarara uğratan operasyon.
'Operasyon var burada' denildikçe sinirlendi yurdum yatırımcısı, ralliyi gören dalmıştı bankalara. Bir de ne görsünler, operasyon patladı, 10 gün taban gitti hisseler. Herkes Cumhurbaşkanı etiketliyordu sosyal medyada. Ne oldu dersiniz? Aynı hızla geri döndü hisseler…
Ardından bir şirket patronu çıktı piyasaya, güya itirafçıydı, batık şirketi yüzde 99 oranında halka açmış, sürekli borca karşılık değişik isimlere hisse devri yapan, KAP’a yalandan 'banka alacağım' diye açıklama yapıp tahtayı şişiren bir patron. Sonra, bir manipülatör ile tahtada kavga etti, sanki o adamın tahtayı şu anki fiyatının ⅕’i fiyata aldığından habersizmiş gibi. Gitti, “tahtaya o adamı gömeceğim” dedi, kanuni zorunluluk olan KAP’a bildirim atmayarak tahtayı kapattırdı. Biliyor musunuz ne oldu bu patron? Kahraman oldu, küçük yatırımcı dostu diye…
Bir gün Sn. Kılıçdaroğlu çıktı, dedi ki “Ey yatırımcı, burada manipülasyon var, sizi dolandıracaklar."
Piyasa o zamanlar güzeldi, adamı linç ettiler.
Derken deprem oldu. Tüm vefat edenlere Allah rahmet eylesin, yakınlarına sabır versin, evini barkını kaybedenlere Allah yardım etsin.
Liyakatsiz yöneticiler borsayı kapatmayı unuttu!!!
Unutunca çöken borsanın altında kaldı yatırımcı, veryansın başladı. Fakat, borsa sadece 'kapatılmalı' denmiyordu, 'zararlarımız tazmin de edilsin' deniyordu.
Seçime var şunun şurasında 3 ay, işlemleri iptal edemeyiz fakat zararları tazmin ederiz dediler. Nasıl mı? Önce BES Devlet katkısında minimum hisse payını yüzde 30’a yükseltti.
Sonra ülkemizin refahı için kurulmuş varlık fonu iştiraki şirketlerden 1 milyar USD kaynak toplayıp Ziraat fonlarına alım aracılığı ile tahtaların altına yattı. Gelenin geçenin malını alıyor iyi mi. Kurdu 5000 endekse barajı, altına bırakmıyor. Yatırımcı dedi ki tamam, bu borsayı seçime kadar tutarlar.
YURDUM YATIRIMCISI BORSADAN NE ÖĞRENDİ?
Fakat, aracı kurumlar yatırımcıya bolca sinyal çakıyordu. Faiz oranlarını yükseltiyor, temerrüt faizlerini arşa çıkarıyor, vadeli teminatlarını yükseltiyordu. Diyordu ki; 'paranız kadar mal alın.'
Bizim 1’i 3 günde 5 yapmak isteyen yurdum yatırımcısı dinlemedi sinyalleri.
Uzun lafın kısası, yurdum yatırımcısı yeni geldiği bu borsadan son 2,5 senede ne öğrendi derseniz?
Şirket patronları sizleri dolandırdığını açıkça söylerse kahramandır.
Servet transferi sadece KKM ile yapılmaz, borsada bize de yapılır çünkü oy vereceğiz
Borsa kısa sürede para kazanmak için yaratılmış bir vakıftır, bu vakıfta para kaybetmek imkansızdır, üstelik herkes para kazanır. Sıfır toplamlı oyun söylemi yalandır.
Piyasa yükselirken kazandığım para “hüstat” ve kendi zekam sayesindedir, kaybettiğim para hükümete oy kaybıdır. Bu yüzden hükümet paramı korumakla mesuldür.
Borsa yükselirken manipülasyon yoktur, düşerken vardır.
Malına sahip çık, evlilik cüzdanını al, düşerken panik ol sat.
Kısaca; oy uğruna feda edilmiş bir borsa, yanlış öğrenilmiş ve öğretilmiş kavramlar, hissesinin fiyatı yüzbinlerce candan daha pahalı olan yatırımcılar…
Güzide borsamız hayırlı olsun…