Hitler'i öven Peru Başbakanı'na tepki: Ölüm ve terör rejimleri, gelişmenin bir işareti olamaz

İsrail'in Lima Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, “Ölüm ve terör rejimleri, gelişmenin bir işareti olamaz. Hitler'i övmek, trajedinin kurbanlarına hakarettir" ifadeleri kullanıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adolf Hitler'in Almanya'yı yollar ve havalimanları inşa ederek 'dünyanın ilk ekonomik gücü' haline getirdiğini söyleyen Peru Başbakanı Aníbal Torres'in açıklamalarına tepki yağdı. İsrail'in Lima Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Torres'in sözlerinin İkinci Dünya Savaşı sırasındaki katledilen Yahudilerin anısına bir saygısızlık olduğu belirtildi.

Büyükelçilik açıklamasında, “Ölüm ve terör rejimleri, gelişmenin bir işareti olamaz. Onu [Hitler] övmek, trajedinin kurbanlarına hakarettir" denildi. Almanya'nın Lima Büyükelçiliği de sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, Hitler'in “soykırımcı bir faşist olduğunu” ve “hiçbir örnek için doğru bir referans olmadığını” belirtti. 

Torres, artan enflasyon karşısında protestoların düzenlendiği Huancayo şehrinde 7 Nisan Perşembe günü bir konuşma yaptı. Burada Hitler'i ve İtalyan faşist diktatör Benito Mussolini'yi altyapı çalışmalarını ileri sürüp överek, “İtalya ve Almanya tam anlamıyla bizim gibilerdi. Hitler Almanya'yı otobanlar ve havalimanları ile donattı ve onu dünyanın ilk ekonomik gücü haline dönüştürdü. Çok çalışmalıyız ve fedakarlık yapmalıyız” dedi.

Torres daha sonra dediklerinin yanlış anlaşıldığını söyleyerek, İsrail Büyükelçisi Asaf Ichilevich'den bizzat özür dilemek istediğini belirtti. Fakat, Peru Yahudi Derneği, Peru politikacılarından daha önce de benzer açıklamalar geldiğini aktardı. (DIŞ HABERLER)