Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Kasım: Çözüm ateşkes

Lübnan Hizbullahı'nın Genel Sekreter Yardımcısı Kasım, İsrail'in saldırılarına ilişkin değerlendirmesinde, "Çözüm ateşkes" dedi, ancak 'zayıf bir pozisyondan konuşmadıklarını' ifade etti.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lübnan Hizbullahı'nın Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, İsrail'in saldırıları hakkında açıklamalarda bulundu. Naim Kasım, "Çözüm ateşkes" ifadelerini kullandı, ancak 'zayıf bir pozisyondan konuşmadıklarını' sözlerine ekledi.

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı, “Son haftada İsrail'in acıyı hissetmesi için yeni bir denklem benimsedik” diye konuştu. İsrail’in Lübnan’a yönelik devam eden saldırılarına atıfta bulunan Naim Kasım, “İsrail Lübnan’da her yere saldırdığı için bizim de İsrail’de herhangi bir yere saldırma hakkımız var” değerlendirmesinde bulundu. Kasım, saldırılarının İsrail ordusuna, merkezlerine ve kışlalarına odaklanacaklarını söyledi. 

'LÜBNAN'I FİLİSTİN'DEN AYIRAMAYIZ'

LBC Group televizyonunun aktardığına göre, İsrail ve onu destekleyenlerin bir savaş yürüttüğünü ve katliamlar yaptığını söyleyen Kasım, bu durumun Hizbullah’ı sert bir duruş benimsemeye ittiğini savundu. İsrail’i bölgeye ve dünyaya gerçek bir tehdit teşkil eden işgalci bir oluşum olarak tarif eden Naim Kasım, Gazze’deki duruma da işaret ederek, “Filistinlilere desteğimiz, adalete destektir. Lübnan’ı Filistin’den ayıramayız” diye konuştu. İsrail ve ABD tarafından şekillendirilen yeni Orta Doğu tehlikesi konusunda uyarıda bulunan Kasım, Hizbullah’ın Lübnan’ı Gazze’den ayırma projesini desteklemediğini belirtti. 

'İSRAİL'İN ÜÇ TEMEL AMACI VAR'

İsrail’e karşı koyma konusunda başarısız olunursa bunun amaçlarını yerine getirmesine izin vereceğini söyleyen Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Kasım, İsrail’in üç temel amacı olduğunu söyleyerek bu amaçları şu sözlerle açıkladı: “Hizbullah’ın liderliğini ve askeri kapasitesini zayıflatmak, Hizbullah’ın varlığına son vermek ve Lübnan’ı İsrail ve ABD’nin çıkarlarını tatmin edecek şekilde yeniden şekillendirmek.”

'ARTIK HERHANGİ BİR SINIR YA DA KIRMIZI ÇİZGİ YOK'

17 ve 18 Eylül’de iletişim cihazlarında yaşanan art arda patlamaların ardından Hizbullah’ın direnişi desteklemekten İsrail’le doğrudan savaş ve çatışmaya geçtiğini teyit eden Kasım, “Sizi temin ederim ki düşmanın dizginlerini ele alıp yerine geri koyacağız. İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinde ilerleme sağlayamayacak. Direnişin savaş alanında son iki hafta içinde elde ettikleri, beklentilerimizi aştı” ifadelerini kullandı.  

Konuşmasında ‘yeni bir strateji’ de açıklayan Kasım, “Geçen haftadan beri yeni bir denklemi uygulamaya koyduk: Roketlerimizin şimdi Hayfa ve Tel Aviv’e ulaştığında olduğu gibi ‘düşmanı acıtmak’” diye konuştu. Kasım, sözlerini şöyle sürdürdü: “İsrail, tüm Lübnan’ı hedef aldığı için, merkez, kuzey ya da güney, neresi olursa olsun içindeki her noktayı vurma hakkımız var. Bu çatışmada artık herhangi bir sınır ya da kırmızı çizgi yok.”

'İSRAİL ATEŞKES İSTEMEZSE...'

Hizbullah’ın çabalarını İsrail ordusunu hedef almaya yoğunlaştıracağını anlatan Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı, “Çözüm ateşkes. Eğer İsrail bunu istemezse çatışmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Dolaylı müzakerelerle ateşkes sağlandığında yerleşimcilerin kuzeye dönebileceğini, ileriki adımların buna göre planlanacağını söyleyen Kasım, ciddi darbeler aldıklarını ama buna rağmen savaş alanında güçlerini geri kazandıklarını sözlerine ekledi.

HİZBULLAH, HAYFA'DA ASKERİ ÜSSÜ VURMUŞTU

Hizbullah, İsrail'in Hayfa kentinin güneyinde İsrail ordusuna ait bir askeri üsse insansız hava aracıyla saldırı düzenlemişti. Saldırıda dört asker ölmüş, 58 asker yaralanmıştı.

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri karşılıklı saldırılara devam eden İsrail , 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek'e yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 309 kişi öldü, 10 bin 782 kişi yaralandı. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)