Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kimdir?

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü iddia etti. Hizbullah henüz konuya ilişkin açıklama yapmadı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusu, 27 Eylül Cuma günü Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği ve altı kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısında Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü ileri sürdü. Hizbullah'tan ise henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmedi. 

Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 31 Ağustos 1960'da başkent Beyrut'ta dünyaya geldi. Nasrallah, ülkenin güneyinde yer alan Sur kenti sakini babasının iş bulmak için geldiği Beyrut'un kuzeydoğusundaki Burc Hamud bölgesinde doğdu. Lübnan'da iç savaşın başladığı 1975'te 15 yaşında olan Nasrallah, ailesiyle birlikte memleketi Sur kentine bağlı El Bazuriye köyüne döndü ve orada Şiî Emel Hareketi'ne katıldı.

1992 YILINDAN BU YANA HİZBULLAH GENEL SEKRETERİ

Irak ve İran'daki Şii merkezlerindeki 'havza' diye adlandırılan okullarda dini eğitim alan Hasan Nasrallah, daha sonra Lübnan'a dönerek Emel Hareketi'nin lideri Abbas Musevi'nin kurduğu okulda öğrenim gördü. İsrail'in 1982 yılında Lübnan'ı işgal etmesinden sonra Hizbullah örgütüne katıldı. Nasrallah, Abbas Musevi'nin 1992'de İsrail tarafından öldürülmesinden sonra 12 Şubat 1992'de Hizbullah'ın genel sekreteri seçildi.

İsrail - Lübnan Savaşı sırasında 14 Temmuz 2006'da Nasrallah'ın birkaç saat önce ziyaret ettiği büro, İsrail'in attığı bombalarla imha edildi. Ancak Nasrallah, sağ kurtuldu.

Hizbullah'ın 2000'de güney Lübnan'ın 22 yıl süren İsrail işgalinden kurtarılmasında ve ardından Temmuz 2006 savaşında İsrail'e karşı oynadığı rol, Nasrallah'a prestij kazandırırken, 2006 Lübnan Savaşı'nın galibi, birçok Orta Doğu ülkesinde Hizbullah olarak görüldü.

Nasrallah ayrıca Lübnanlı ve Arap esirler ile İsrail tarafından alıkonulan direnişçilerin cesetlerinin iade edilmesi için takas anlaşması yapılmasında da önemli bir rol oynadı.

HİZBULLAH'TAN 'FİLİSTİN'E DESTEK' CEPHESİ

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Hizbullah ve Nasrallah yönetimi, İran'ın desteklediği diğer silahlı hareketlerle birlikte Suriye'deki Beşar Esad yönetimine desteği ve katkısı dolayısıyla ciddi eleştirilerle de karşı karşıya kaldı. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın İsrail'e 7 Ekim 2023 tarihinde 'Aksa Tufanı' ismiyle kapsamlı saldırı düzenlemesi üzerine Hasan Nasrallah'ın adı tekrar gündeme geldi.

Nasrallah, Filistin direnişini desteklemek için Lübnan'ın güneyinde İsrail'e karşı bir cephe açıldığını duyurdu ve bu cephenin Gazze'deki savaş bitene kadar sakinleşmeyeceğini söyledi. Bununla birlikte Nasrallah açılan bu cephenin Filistin’e destek cephesi olduğunu vurgulayarak, İsrail’le topyekun bir savaşa girmek istemediklerini ima etti.

(ANADOLU AJANSI)