Hizbullah, patlayan çağrı cihazlarını havalimanlarında test etmiş

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, Hizbullah'ın infilak ettirilen çağrı cihazları üzerinde rutin güvenlik taraması yaptığını söyledi. İlk patlamaların ardından da inceleme yapıldı.

Gold Apollo şirketi, çağrı cihazlarını kendilerinin ürettiğini reddederek BAC şirketine işaret etmişti. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lübnan'da Hizbullah üyelerinin de kullandığı çağrı cihazı ve telsizlerde yaşanan ve 37 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan patlamaların yankıları sürüyor. Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, salı günü yaşanan patlamalardan saatler önce Hizbullah'ın 'Gold Apollo' markasını taşıyan çağrı cihazlarını vermeye devam ettiğini anlattı. İki güvenlik kaynağı, Hizbullah'ın tehditleri tespit etmek için elektronik kit üzerinde devam eden incelemelere rağmen güvenli olduklarından emin olduğunu söyledi. 

Kaynaklardan birinin verdiği bilgiye göre, Hizbullah'ın bir üyesi, çağrı cihazını pazartesi günü teslim almıştı. Cihaz, bundan bir gün sonra henüz kutuda olduğu sırada patladı. İkinci kaynağın anlattığına göre, Hizbullah'ın üst düzey bir üyesine günler önce teslim edilen bir çağrı cihazı ise bir başka Hizbullah üyesinin yaralanmasına sebep oldu. 

CİHAZLARIN ALARMLARI AKTİVE EDİP ETMEDİĞİ TEST EDİLMİŞ

Lübnan'daki patlamaların ardından hem Hizbullah hem de Lübnan hükümeti saldırıdan İsrail'i sorumlu tutarken, Tel Aviv patlamaları doğrudan üstlenmedi. İkinci patlama dalgasının yaşandığı çarşamba günü akşam saatlerinde açıklama yapan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise savaşta yeni bir safhanın başladığını söyledi. 

İki diğer kaynağın Reuters ile paylaştığı bilgilere göre, Hizbullah, 2022 yılı itibarıyla Lübnan'a gönderilmeye başlanan çağrı cihazları üzerinde inceleme yapmıştı. Bu incelemelerin arasında, cihazların alarmları aktive etmediğinden emin olmak için havalimanlarında yapılan incelemeler de vardı. Reuters, patlayan cihazların detayları hakkında bilgi sahibi toplam altı kaynakla konuştuklarını, kaynakların çağrı cihazlarının hangi havalimanlarında test edildiği hakkında detaylı bir bilgi vermediğini aktardı. 

'İLK PATLAMALARIN ARDINDAN TARAMALAR YOĞUNLAŞTIRILDI'

Güvenlik kaynaklarından biri, yapılan kontrollerin çağrı cihazlarına yönelik belirli bir şüpheden çok, cihazlarda herhangi bir patlayıcı ya da izleme mekanizması olup olmadığını tespit etmek üzere uygulanan rutin bir 'taramanın' parçası olduğunu anlattı. 

İki güvenlik kaynağı ve bir istihbarat kaynağının verdiği bilgiye göre, mobil çağrı cihazlarının infilak ettirilmesinin ardından Hizbullah başka cihazlara da sızılmış olabileceğinden şüphelendi. Bunun üzerine güvenlik sistemlerindeki taramalar yoğunlaştırıldı ve tüm cihazlarda dikkatli incelemeler yapıldı. Hizbullah, salı günü yaşanan patlamaların ardından çağrı cihazlarının getirildiği tedarik zincirlerini de soruşturmaya başladı. Ancak bu tarama ve incelemeler sürerken, ertesi gün el telsizleri de infilak ettirildi. 

'DAHA ÖNCE BAŞKA OPERASYONLAR ENGELLENMİŞTİ'

Reuters'a konuşan bir kaynağa göre, Hizbullah, İsrail'in, Hizbullah'ın el telsizlerinde de patlayıcı olduğunu yakın zaman içinde öğreneceğinden korkarak hemen ertesi günü ikinci dalga saldırılarını başlattı. Güvenlik ve istihbarat kaynakları, ikinci patlamalarda daha fazla can kaybı olmasının sebebinin telsizlerde daha fazla patlayıcı madde bulunması olduğunu söyledi. Üç kaynak, Hizbullah'ın cihazlara nerede, ne zaman ve nasıl patlayıcı yüklendiğiyle ilgili araştırmasının sürdüğü bilgisini de verdi. 

Bir güvenlik kaynağı ise Hizbullah'ın daha önce yurtdışından getirttiği cihazları hedef alan başka İsrail operasyonlarını engellediğini, hedef alınan cihazların özel sabit hatlı telefonlardan havalandırma birimlerine kadar değiştiğini aktardı. Reuters'a göre, bir kaynak, "Tespit edebildiğimiz pek çok elektronik mesele vardı; ama çağrı cihazlarında değil... Bizi oyuna getirdiler; düşmana şapka çıkarıyorum" ifadelerini kullandı. 

(REUTERS)