Hizbullah'a 'Gold Apollo' logolu çağrı cihazlarını kim sattı?
Lübnan’da patlatılan çağrı cihazlarını sattığı ileri sürülen BAC Danışmanlık firmasının ofisine aylardır kimsenin gitmediği belirtildi. Cihazların nasıl patladığına yönelik tartışma ise devam ediyor.
DUVAR - Lübnan’da patlatılan çağrı cihazlarında ismi yazan Gold Apollo firmasının Tayvan’daki merkezi bu ülke polisi tarafından incelemeye alındı. Ancak firmanın kurucusu Hsu Ching-Kuang, patlayan cihazları kendilerinin üretmediğini savundu. Tayvan’daki ilgili bakanlık da Lübnan’a böyle bir ihracat gerçekleşmediğini açıkladı. Firma yöneticisi Ching-Kuang’un şirketin ticari marka lisansını Macaristan merkezli bir firmaya verdiklerini söyledi.
Ching-Kuang, üç yıl önce gerçekleşen bu anlaşmayla BAC isimli şirkete, cihazlarında Gold Apollo logosunu kullanma lisansı verildiğini savunuyor.
Reuters haber ajansı Budapeşte’deki BAC Danışmanlık firmasına ulaşmaya çalıştı. Şirketin merkezi olarak görünen adresin kapısında, firmanın isminin A4 kağıda yazılı olduğu bildirildi.
'AYLARDIR KİMSE OFİSE GİTMİYOR'
Öte yandan, BAC Danışmanlık firmasının Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki ofisine aylardır kimsenin gelmediği belirtildi. Firmanın bulunduğu apartmanın üst katında yaşayan ve kamera önünde konuşmak istemeyen bir kişi, firmaya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 20 yıldır bu apartmanda kiracı olarak yaşadığını belirten Macaristan vatandaşı, alt katlarında bulunan ofiste birden fazla firmanın bulunduğunu ve bugüne kadar yalnız bir kadın çalışanı gördüklerini söyledi.
Macaristanlı vatandaş, burada çalışan kadının gelen postalarla ilgilendiğini, herhangi bir üretim ya da faaliyet yapıldığına rastlamadığını ifade etti.
BAC Danışmanlık firmasın CEO’su olarak görünen Cristiana Barsony-Arcidiacono isimli kişi de Reuters’ın e-postalarına yanıt vermedi. Şirketin ticari profillerinde cihaz üretimi yapıldığına dair bir ibare bulunmuyor.
'BEN SADECE ARACIYIM'
Amerikan yayın kuruluşu NBC, Barsony-Arcidiacono ile konuştuğunu ve şirketinin Gold Apollo ile çalıştığını doğruladığını bildirdi. Kendisine çağrı cihazları ve patlamalar sorulduğunda “Çağrı cihazlarını ben yapmıyorum. Ben sadece aracıyım” dediği kaydedildi. Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'ın sözcüsü de patlayan çağrı cihazlarının “asla” Macaristan topraklarında olmadığını söyledi. Hükümet sözcüsü Zoltán Kovács X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, “Yetkililer söz konusu şirketin Macaristan'da üretim ya da operasyonel tesisi bulunmayan bir ticari aracı olduğunu doğruladı” dedi.