Hizbullah'tan İsrail'e roket saldırıları

Hizbullah, üst düzey komutanı Fuad Şükür'ün öldürülmesinden 48 saat sonra İsrail'e füze saldırısı düzenledi. İsrail ise savaş uçakları ve topçularla Lübnan'ın bombaladı.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lübnan'daki Hizbullah örgütü, İsrail'e saldırı düzenledi.

Reuters ajansının haberine göre, üst düzey komutanı öldürülen Hizbullah'ın misilleme yapma iddiaları gündemdeyken, İsrail ordusu ülkenin kuzeyinde saldırı sirenlerinin çaldığını açıkladı.

İsrail medyası, Batı Celile üzerinde Demir Kubbe hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini belirtti. Fakat saldırının 8 Ekim 2023'ten beri devam eden çatışmalarda yeni bir saldırısı olup olmadığı henüz netleşmedi.

Sosyal medyada Demir Kubbe sisteminin bazı insansız hava aracı ve füzeleri vurduğunu iddia eden görüntüler paylaşıldı.

İsrail ordusunun X hesabından yapılan açıklamada, Lübnan'dan çok sayıda füze fırlatıldığı ve saat 21.44'te alarm sisteminin devreye girdiği aktarıldı. Bazı füzelerin havada imha edildiği, bazılarını ise açık araziye düştüğü belirtilen açıklamada, saldırıda ölen olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, İsrail savaş uçaklarını Lübnan'ın güneyindeki Yater bölgesinde, topçuların ise Ramish ve Ramiah bölgesinde Hizbullah'a ait olduğu iddia edilen füze rampalarını vurduğu öne sürüldü.

HİZBULLAH: ŞEMAA SALDIRISINA MİSİLLEME YAPTIK

AA'nın haberine göre, Hizbullah resmi Telegram hesabından bir açıklama yayımlayarak saldırıyı üstlendi.

Açıklamada, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Şemaa beldesine düzenlediği saldırıya misilleme olarak onlarca katyuşa roketinin ateşlendiği kaydedildi. Ayrıca İsrail'in yasa dışı Matzuva yerleşim biriminin de hedef alındığı belirtildi.

İsrail'in Şemaa'da saldırı düzenlediği evde Suriye vatandaşı 4 sivilin hayatını kaybettiği ve 5 Lübnanlı sivilin yaralandığı açıklanmıştı.

İsrail ordusu, 30 Temmuz gece Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şükür'ü öldürmüştü. 

Bugün Şükür'ün cenaze töreninde konuşan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsraillilerin Fuad Şükür ve Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’yi öldürdüğü için sevinçli olduklarını ancak hangi kırmızı çizgiyi geçtiklerini bilmediklerini söylemişti.

Nasrallah, "İsrailliler mutlu, Fuad Şükür ve İsmail Haniye'yi birkaç saat içinde öldürdüler. Şimdi gülün, ama çok ağlayacaksınız. Hangi kırmızı çizgiyi geçtiğinizi bilmiyorsunuz. Düşman şimdi öfke ve intikam bekliyor olmalı. Tüm destek cepheleriyle ilgili olarak yeni bir aşamaya girdik" demişti.

İsrail'in Filistin'in Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bir gün sonra Hizbullah da Filistin'e destek için İsrail'e saldırılar başlatmıştı. 8 Ekim'den beri İsrail-Lübnan sınırında çatışmalar sürüyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)