Hizbullah'tan 'misket bombası' iddiası, İsrail'den Lübnan'da yeni tahliye çağrısı

Hizbullah, İsrail'in Lübnan'ın güneyinde yasaklı misket bombalarıyla saldırı düzenlediğini ileri sürdü. İsrail ordusu, Lübnan'da 21 köy için daha tahliye çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hizbullah, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki bir bölgeye, uluslararası yasaklı misket bombalarıyla saldırdığını iddia etti. İsrail Ordu Sözcüsü Avichai Adraee ise yaptığı açıklamada, saldırı düzenlenecek 21 bölge ismi duyurarak, "Güvenliğiniz için evlerinizi derhal boşaltmalı ve Evveli Nehri'nin kuzeyine gitmelisiniz" ifadesini kullandı.

HİZBULLAH: İSRAİL, SUÇ LİSTESİNE YENİ BİR VAHŞİLİK EKLEDİ

AA'nın aktardığına göre, Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki Hanin ve Tayri beldeleri arasındaki bölgeyi uluslararası anlaşmalarla kullanılması yasaklanan misket bombalarıyla vurduğu belirtilerek, 'İsrail'in Filistin ve Lübnan halkına karşı işlediği suç listesine yeni bir vahşilik eklendiği' ifade edildi.

İsrail'in hastaneleri ve ambulansları bombaladığına da işaret eden açıklamada, ABD'nin siyasi ve askeri desteği olmadan İsrail'in böyle bir adımı atmaya cesaretinin olamayacağı savunuldu. Hizbullah'ın iddialarına ilişkin İsrail'den henüz bir açıklama yapılmadı.

İSRAİL ORDUSU: EVVELİ NEHRİ'NİN KUZEYİNE GİDİN

Lübnan'a saldırılarını sürdüren İsrail ordusu ise İsrail-Lübnan sınırının yaklaşık 60 kilometre derinliğindeki Lübnanlıları, Evveli Nehri'nin kuzeyine gitmeleri için zorluyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichai Adraee, X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, saldırı düzenlenecek 21 bölge ismi duyurarak, "Güvenliğiniz için evlerinizi derhal boşaltmalı ve Evveli Nehri'nin kuzeyine gitmelisiniz" ifadesini kullandı. Adraee saldırıların düzenleneceği bölgeleri Merkaba, Rub Selasin, Tallusa, Et-Taybe, Kantara, Deyr Saryan, Furun, El-Kusayr, Haris, Tebnin, Kefra, Deyr Nattar, Reşaknaniye, Sıddıkin, Ramadiye, Kana, Hanaviye, Ayteyt, Meysat, Humeyri ve Bestita şeklinde sıraladı.

Hizbullah'ın askeri hedeflerine yönelik saldırılar düzenleneceğini ifade eden Adraee, "Güneye seyahat etmeniz yasaktır. Güneye doğru herhangi bir hareket hayatınız için risk oluşturabilir" ifadelerini kullandı. İsrail ordusu daha önce de Lübnan'ın güneyindeki 24 belde sakinleri için Evveli Nehri'nin kuzeyine gitmeleri uyarısında bulunmuştu.

UNRWA: SAVAŞIN GENİŞLEMESİ BÖLGEYİ ATEŞKESTEN UZAKLAŞTIRIYOR

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini de X sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, insanların korku ve endişe içinde yaşadığı Lübnan'dan yeni döndüğünü belirtti.

Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yüzbinlerce insanın güvenli bir yer arayışıyla evlerinden kaçmak zorunda bırakıldığını paylaşan Lazzarini, UNRWA ekiplerinin, Filistinli, Lübnanlı ve Suriyeli sığınmacıların kabul edildiği kurumlarında günün her saati çalıştığını kaydetti. Lazzarini, UNRWA çalışanlarının, sığınmacılara sunduğu insani yardımların yanı sıra çocuklara psikolojik destek hizmeti de verdiğini aktardı.

Liderlerin cesaret gösterip bölgenin dört bir yanında giderek artan insanlık trajedisine son vermesinin zamanının geldiğini vurgulayan Lazzarini, "Lübnan'da savaşın genişlemesi, bölgedeki siviller için gerekli olan ateşkesten bizi uzaklaştırıyor" ifadesini kullandı.

(ANADOLU AJANSI)