Hollanda, Endonezya ve Sri Lanka'dan yağmalanan eserleri iade edecek

Hollanda Kültür Bakanı Uslu, sömürgecilik döneminde Endonezya ve Sri Lanka'dan yağmalanarak ülkeye getirilen eser ve hazineleri iade edeceklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda, Kral Willem-Alexander'ın ülkesinin kölelik geçmişi için özür dilemesinden bir hafta sonra, sömürgecilik döneminde Endonezya ve Sri Lanka'dan yağmalanan değerli kültür ve sanat eserleriyle hazineleri iade edeceğini açıkladı.

BBC'den Mattea Bubalo'nun haberine göre, söz konusu karar, Hollanda'nın bu iki ülkeden yağmaladığı yüzlerce değerli eserin iade edilmesi anlamına gelecek. Hollanda Kültür Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Endonezya ve Sri Lanka'ya iade edilecek eser ve hazinelerin arasında mücevherlerle kaplı bronz bir top ve 'Lombok hazinesi' olarak bilinen hazineden yağmalanmış gizli mücevherler de bulunuyor. 

RAPOR: HOLLANDA SÖMÜRGE GEÇMİŞİNİN SORUMLULUĞUNU ALMALI

Hükümetin kararına ilişkin açıklama yapan Hollanda Kültür Bakanı Günay Uslu, "Bu, hiçbir zaman Hollanda'da olmaması gereken nesneleri ilk defa iade edişimiz. Ancak, sadece nesneleri iade etmiyoruz. Esasında, Endonezya ve Sri Lanka ile daha yoğun bir işbirliği dönemi başlatıyoruz" dedi. Uslu, Hollanda hükümetinin, sömürgecilik döneminde yağmalanan sanat eserlerini araştıran bir komitenin 2020 yılında hazırladığı raporda dile getirilen tavsiyelerin ışığında söz konusu eserleri iade edeceğini söyledi. 

Araştırma komite, ilgili raporunda, eğer kaynak ülke tarafından talep edilirse, Hollanda hükümetinin eski kolonilerden yağmalanan kültür nesnelerinin 'koşulsuz iadesi konusunda istekli olması' gerektiğine işaret etmiş, 'Hollanda'nın sömürgecilik geçmişi için sorumluluk alması gerektiğini' vurgulamıştı.

HOLLANDA KRALI ÖZÜR DİLEMİŞTİ

Hollanda Kralı Willem-Alexander, ülkesinin kölelik geçmişi ve atalarının sisteme müdahale etmemesi nedeniyle 1 Temmuz'da resmen özür dilemişti. “İnsanlığa karşı işlenen bu suç için af diliyorum" ifadelerini kullanan Willem-Alexander, 'kölelik geçmişinin etkilerinin ırkçılık yoluyla hâlâ hissedildiğini' vurgulamıştı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte de geçen aralık ayında kölelik geçmişi için özür dilemişti. (DIŞ HABERLER)