Hollanda'da iklim eylemi: 'Sponsorluk ilişkisi bitene kadar buradayız'

Hollanda'da kendilerini Rijksmuseum müzesine zincirleyen 'Yokoluş İsyanı' eylemcileri, ING bankasının fosil yakıt endüstrisini finanse ettiğini söyleyerek müzenin bankayla ilişkisini kesmesini istedi.

Fotoğraf: @NLRebellion X/Twitter hesabı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda'da "Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı)" adlı çevreci grubun organizasyonuyla bir araya gelen onlarca gösterici, kendilerini Rijksmuseum'un demir çitlerine zincirleyerek girişi kapattı. Ülkenin en büyük müzesinin girişine kendilerini zincirleyen göstericiler, ziyaretçilerin içeri girmesini engelledi. Sarı tulumlar giyen yaklaşık 60 gösterici, Rijksmuseum'dan sponsoru olan bankayla ilişkisini kesmesini talep etti.

'ING İLE BAĞINIZI KESİN'

AA muhabirine konuşan göstericiler, fosil yakıt endüstrisini finanse ettiğini öne sürdükleri bankayla işbirliği sonlandırılana kadar müzenin girişini kapatacaklarını dile getirdi. Göstericilerden biri, "Bugün Rijksmuseum önünde bu eylemi gerçekleştiriyoruz. Rijksmuseum'un ING'yle bağını kesmesini istiyoruz. ING, fosil yakıt endüstrisini finanse ederek hatalı bir iklim politikası uyguluyor" iddiasında bulundu.

Vinç kabinine girerek megafonla müze ziyaretçilerine sık sık anons yapan göstericiler, "Rijksmuseum'un ING Bankasına 'Hayır' demesini istiyoruz" sloganları attı. Bazı ziyaretçiler, müzeye girememeleri sebebiyle göstericilerle konuşarak eylemin yapılış biçimini eleştirirken, müzenin çevresinde gösterinin sonlanmasını bekleyen çok sayıda polis olduğu görüldü. Grubun sosyal medya X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan açıklamada da polisin eylemcilerden protestolarına son vermelerini istediği belirtildi. 

'SPONSORLUK İLİŞKİSİNE SON VERİLENE KADAR BURADAYIZ'

'Yokoluş İsyanı Hollanda'nın X hesabından daha önce yapılan bir diğer paylaşımda ise şöyle denildi: "Bu esnada Hollanda'da Rijksmuseum'un altındaki tünel hâlâ kapalı; yani kimse müzeye giremiyor. Yazılı sarı pankartlar ve uçan pankartlar asılı. Rijksmuseum, ING ile sponsorluk ilişkisine son verene kadar buradan ayrılmayacağız."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)