'Hollanda'da, İngiltere'de 'etki ajanlığı' mı var?'

Evrensel yazarı Ceren Sözeri, iktidarın bir ihtiyaç olarak gördüğü etki ajanlığının muhalefeti cezalandırmanın bir aracı olacağını belirtti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Evrensel yazarı Ceren Sözeri, etki ajanlığı yasasına ilişkin TBMM'de yapılan tartışmalarda uluslararası hukuktan örnekler verilerek konunun çarpıtıldığını belirtti. Fuat Midas'ın yasayı savunurken ..."pek çok Batılı ülkede de ‘casusluk’ tanımı ‘casusluk’ olarak değerlendirilen fiiller açısından çok büyük bir çeşitliliğe gidildi. Çok yakın tarihte bahsedebilirim ki, mesela, Hollanda'da aynı buna benzer bir düzenleme geçmek üzere, altı yıla kadar hapis cezası öngörülüyor orada da; İngiltere'de benzer bir düzenleme var, Belçika'da getiriliyor.” sözlerinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Sözeri, Batılı ülkelerde etki ajanlığına benzer bir yasal uygulama olmadığını ifade etti. 

Hollanda ve İngiltere'deki uygulamalardan örnekler de veren Ceren Sözeri'nin "Etki ajanlığı: Muhalefet 'casusluk' sayılacak" başlıklı yazısının bir bölümü şöyle: 

"Bu örneklerde görüldüğü gibi Batılı ülkeler arasında devletin ‘çıkarları’na aykırı ya da ‘yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları’yla uyumlu faaliyet yürütmenin casusluk suçu sayıldığı hiçbir ülke yok. Bizde zaten 2014’te değiştirilen MİT Kanunu istihbarat örgütlerine her türlü izleme, gözetleme yetkisi veriyor, eksiği yok, fazlası var. Bu açıkça başka ülkelerdeki düzenlemelerin Türkiye’de iktidarın hoşuna gitmeyen haber, hak savunusu ya da akademik araştırmaları susturmak, cezalandırmak için çarpıtılması demek. Daha açık şeklini Midas söylüyor zaten: 

‘(...) Bizim burada kastettiğimiz, oradaki klasik anlamdaki casusluk fiilleri değil, üçüncü bir ülkenin ülkemde yürütmek istediği istihbarat faaliyetini engelleyici yönde ve bir konuyu daha arz edeyim. Bu kişiler Türk vatandaşlarını da aparat olarak kullanıyorlar. Yani bir keşif çalışması için, bir yerde bir tespit için memuru da kullanıyorlar gereken hâllerde. İşte, biz Türk vatandaşlarının da bu tür faaliyetlerde yer alma niyeti olduğu takdirde bir kere daha düşünmelerini temin açısından cezaların caydırıcı olabilmesi yönünde böyle bir ihtiyacı dile getirdik…’

E oldu olacak iktidar bir tahkikat komisyonu kursun, tıpkı Demokrat Parti’nin 1960’ta yaptığı gibi ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi Tahkikat encümenlerince ittihaz olunan tedbir ve kararlara her ne suretle olursa olsun muhalefet edenler bir seneden üç seneye kadar ağır hapis cezası ile cezalandırılırlar’ densin olsun bitsin. Bugünkü yasa teklifi muhalefet edeni ‘casus’ olarak cezalandıracak, aradaki fark bu."

 

(HABER MERKEZİ)