Hollandalı gazeteci Geerdink: Kürdistan Yönetimi tarafından sınır dışı edildim

Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink, Rojava’ya geçmek için gittiği Erbil'de gözaltına alınarak sınır dışı edildi.

Frederike Geerdink (Fotoğraf: Arşiv)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Hollandalı gazeteci-yazar Frederike Geerdink, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Erbil kentinden Kuzey ve Doğu Suriye’ye geçmek isterken gözaltına alınarak, sınır dışı edildi. Geerdink, 13 Temmuz gecesi Twitter'dan sınır dışı edilmek üzere Hewlêr (Erbil) Havalimanı’na götürüldüğünü duyurarak, "Irak Kürdistan’ı bölgesinden sınır dışı edildim” diye yazdı.

Mezopotamya Ajansı'ndan Gözde Çağrı Özköse'nin haberine göre Rojava’ya geçerken KDP bölgesinde sorun yaşayabileceğini düşündüğü için Süleymaniye’den geçmeye çalıştığını anlatan Geerdink, sınırdan geçiş yapılmadan önce gidileceğinin haber verilmesi, basın kartı ve çalışılan kurumdan bir mektubun ibraz edildiğini belirtti. İşlemlerini yaptığını ve sabah saatlerinde sınıra ulaştığını anlatan Geerdink, “Orada çalışan kadın bana gerekli izni verip, onaylayacaktı. Belgelerime baktığında bir sorun olmadığını, geçebileceğimi söyledi. Böylece prosedür başlamış oldu. Gerekli pul ve imzaları almak için iki saat kadar sıra beklemeniz gerekiyor, ondan sonra geçiş yapabiliyorsunuz. Burada sizi sınırdan geçirecek otobüs şoförüne vermeniz gereken küçücük bir kâğıt var. Tam o kâğıdı vermek üzerelerdi ki iki kişi gelip beni durdurdu” dedi.

‘ODADAN ÇIKMAM ENGELLENDİ’

Neler olduğunu anlamaya çalıştığı sırada kendisine oturma izni olup olmadığının sorulduğunu dile getiren Geerdink, birkaç gün önce Süleymaniye’ye geldiğini ve vizesini gösterdiğini aktardı. Vizesinin dikkate alınmadığını kaydeden Geerdink, “Bana Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin tek bir bölge olduğunu, izinlerin tek bir yerden alınabileceğini söylediler. Bu elbette ki doğru değil ama öyle söylediler. Gazetecilerin geçiş prosedürlerinin yapıldığı ilk ofise beni geri gönderdiler. O zaman bir şeylerin yolunda gitmiyor olduğunu anladım. Valizimi sürükleyerek, söyledikleri ofise gittim fakat burada internet çekmiyordu. Sınırın ötesinde bana rehberlik ve çevirmenlik yapacak olan arkadaşı aramak istedim ama internetin çektiği diğer ofise gitmeme izin verilmedi. Hollanda Büyükelçiliği’ni de aramak istedim, çünkü artık bir şeylerin ters gittiğinden emindim. Bunu orada çalışan kadına söyledim. Birilerine telefon açtı ve sonra bana odadan çıkamayacağımı söyledi” dedi.

‘AKTARMALI GÖNDERMEYE ÇALIŞTILAR’

Yaşananların ardından gözaltına alındığını fark ettiğini söyleyen Geerdink, akabinde polis üniforması giyen iki KDP yetkilisinin kendisini arabaya götürdüğünü ve havaalanına götürüleceğinin kendisine söylendiğini belirtti. Havaalanına gittiklerinde KDP yetkililerinin Hollanda için kendisine bilet alması gerektiğini söylediğini de dile getiren Geerdink, "Onlara, ‘beni kovuyorsanız, biletimi almayacağım’ dedim. Beni yine bir odaya koyup iki saat kadar tek başıma beklettiler. Sonra gecenin geç saatlerinde konsolos geldi. Bana nasıl davrandıklarını sordu. Kötü muamele görmediğimi söyledim. Bana, THY ile İstanbul aktarmalı gitmekle ilgili bir sorunum olup olmadığını sordular. Benim bir sorunum olmadığını ama THY'nin benimle ilgili sorunu olabileceğini söyledim. Çünkü Türkiye'de de başka sorunlarla karşılaşabilirdim ve bunu da zaten çok iyi biliyorlardı. Ama Hollanda konsolosu da o sırada hâlâ yanımda olduğu için beni Türkiye aktarmalı gönderme fikrinden hızlıca vazgeçtiler" diye konuştu. 

‘KÜRT GAZETECİLERDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM’

Geerdink, 10 yıl boyunca Diyarbakır’da Kürt gazetecilerle birlikte çalıştığını belirterek, “Kürt gazetecilerden çok şey öğrendim. Onlardan gazeteciliğin ne olduğunu, nasıl yapılacağını öğrendim. Onlarla çalışmak, gazeteciliğe onların gözlerinden bakmayı öğrenmek benim için çok kıymetliydi. Bana öğrettiklerini yaymaya, onların ruhuyla çalışmaya devam edeceğim” diye konuştu. Geerdink, 16 Haziran’da tutuklanan 16 Kürt gazeteciye dair de bir sonraki makalesinde yer vereceğini belirterek, tutuklu gazetecilerle dayanışma içerisinde olduğunu ifade etti. (HABER MERKEZİ)