Hozat'ta yapılmak istenen mermer ocağına tepki: Derhal durdurulmalı
Dersimliler Hozat'ta ön işletme raporu alınan mermer ocağının insan sağlığına ve doğaya zarar vereceğini vurguladı. DEDEF Genel Başkanı, "Bu sistem, bu anlayış yaşayan bütün canlılara düşman" dedi.
Serpil Argın
DUVAR - Dersim’in Hozat İlçesi Altınçevre köyünün yakınında yapımına başlanmak istenen mermer ocağına karşı köylüler tepkili. Ön işletme raporunun alındığı ve çalışmaların başladığı bölgede köylülerin çağrısıyla basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, Emek Partisi (EMEP), Dersim Barosu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Örgütü, köy muhtarları, köy sakinleri, Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) katıldı. Açıklamada mermer ocağının, bölgede ki hayvancılığı ve tarımı bitireceği söylendi.
‘ZARARINI BİZ ÇEKECEĞİZ’
Mermer ocağının bulunduğu bölgenin etrafındaki köylerin tarım arazilerinin olduğunu söyleyen Tavuk Köyü’nden Kenan Karaağaç ,“Bizim burada mermer ocağını istemememizin sebebi, yapılacak olan bu enkazın bütün zararlarını biz çekeceğiz. Sularımız kirlenecek, ekin ektiğimiz arazilerimiz bozulacak, ekinlerimizin verimi düşecek. Ayrıca çevre köylerin hepsinde hayvancılık yapan insanlar var ve yapılan hayvancılıkta da sorunlar çıkabilir. Bundan dolayı burada ki bu çalışmanın derhal durdurulması lazım” dedi.
‘TARIMA VE İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI'
Mermer ocağının faaliyete geçmesi durumunda hem yapılan tarıma hem de insan sağlığına zarar geleceğini söyleyen Kardelen köyünden Ali İhsan Göktaş da, “Burada bir toplumsal çıkar söz konusu değil. Bu yüzden burada mermer ocağının açılmasını istemiyoruz. Bugün ki mevcut iktidar ve yasalar nedense toplumsal çıkarlardan yana değil ranttan ve sermayeden yana. Birileri burada para kazanacak ama burada yaşayan köylüler köyünü terk edecek tarlasını bırakacak böylece önceden olduğu gibi köyler boşalacak. Devletin Dersim’e yönelik bu politikalardan vazgeçmesi lazım. Burada mermer ocağı istemiyoruz. Ayrıca bu ocağa karşı sadece basın açıklamasıyla kalmamalı herkesin, burada ki bütün köylülerin sokağa çıkıp tepki göstermesi lazım yoksa yarın farklı şeylerle karşılaşabiliriz.” diye konuştu.
'MERALAR ZARAR GÖRECEK'
Doğalarına, topraklarına ve sularına sahip çıkmak istedikleri için toplandıklarını dile getiren Yenidoğdu köy muhtarı Erdem Ulaşçelik, şunları söyledi: “Bir örnek vererek başlayayım, yanımızda bulunan dağın karşısı için İl Özel İdaresi'ne bir başvuru yaptım, hayvan sulama kanalları yapılması için, İl Özel İdaresi de onu programa aldı. Büyük ihtimalle bu kanallar yapılacak fakat yapılacak olan bu mermer ocağından çıkan tozlar büyük oranda orayı etkilemiş olacak. Ayrıca bu bölgede hayvanlar için kullandığımız meralar ocaktan çıkacak olan tozlardan çok etkilenecek ve yaşanılmaz bir hale getirecek. Bu yüzden burada mermer ocağının açılmasını istemiyoruz.”
‘MANZARA HEP AYNI’
Gelinen aşamada şantiyenin açıldığını ocağın yapılmaya başlandığını belirten Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Genel Başkanı Ali Haydar Ben, “Muhtarımız ve yöre halkı istemediğini anlattı, özellikle tarımın zarar göreceğini belirtti. Biz de biliyoruz gerçekten bu sistem, bu anlayış doğaya da insana da yaşayan bütün canlılara da düşman. Bunu bizler federasyon olarak Kaz Dağlarında da gördük, federasyon olarak Kaz Dağlarını ziyaret etmiştik ve görmüştük oluşan manzara karşısında insanın içi parçalanıyordu ve maalesef aynı manzara da burada görünecek. Bu yüzden bu tahribatın derhal önüne geçilmeli.” dedi.
'İSTİHDAM KILIFI'
Dersim açısından bakıldığında bu ocağın yeni başlayan bir talan olarak görülmemesi gerektiğini söyleyen EMEP İl Başkanı Ergin Tekin de şöyle konuştu: "Sonuçta HES projeleri baraj projeleri göletler ve benzeri şeylerle devam eden ama yıllardır halkın verdiği mücadele sonucu kazanılan çoğu şeyden bahsedebiliriz. Son yıllarda baktığımızda Dersim topraklarına yüzlerce maden şirketinin göz diktiğini görebiliyoruz. Birçok ilçemiz de ve vadilerimiz de maden şirketlerinden bahsedebiliriz. Bunlar tamamen kendilerini zengin etme ve rant üzerine kurulu, halkı burada yaşayan köylüleri düşünen anlayışlar olmadığını söylüyoruz. Buralar da insanlar yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor mera olarak hayvanlarını burada otatıyorlar, ekin ekiyorlar çocuklarının geleceği için uğraşıyorlar. Biz yıllardır bu talan karşı çıkıyoruz çünkü doğanın tahrip edilmesini istemiyoruz. Ayrıca bizim karşı çıkmamızı ‘yatırım gelmesini engelliyorlar’ diye değerlendiriyorlar ama şu yatırımlar ölü yatırımdan başka bir şey değil.” dedi. Bu durumun örneklerinin olduğunu hatırlatan Tekin, "Pertek İlçesine bağlı Koçpınar Köyü’ndeki taş ocağının yarattığı tahribatı unutmayalım. EMEP olarak bu talana ve hukuksuzluğa karşı duracağız ve köylülerle beraber olacağız."
'İSTİHDAM YALANLARINA KARŞI DOĞAYA SAHİP ÇIKALIM'
Şu anda burada çok farklı algı yaratılmaya çalışıldığını dile getiren HDP Hozat İlçe başkanı Medet Menteşe de “Şu anda öyle bir algı yaratılıyor ki istihdam yaratılacak işçiler gelip çalışacak diye. Bir kıyaslama yapmamız yakın tarım arazilerinin verimden kopması, hayvancılığın burada bitmesiyle burada 3 – 4 işçi istihdamını karşı karşıya koymak gerekiyor. Ayrıca bu bir başlangıç olabilir ve bu sessizlik bunun önünü açar. Bu nedenle bu istihdam yalanlarına karşı doğamıza sahip çıkıp bu ocağın yapılmasını engellemeliyiz” dedi.
'HER ŞEY BİTMİŞ DEĞİL'
Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin, köylülerin olası bütün durumlarda kendilerini bilgilendirmesinin önemli olduğunu dile getirerek, “Dersim toplumu doğasına, çevresine yakın zamanda orman yangınlarında gördüğümüz gibi börtü böceğinden ağacına kadar her şeyine karşı duyarlı. Dersimliler buralarla ilgili kendi köylerini iyi tanımalılar kendi köylerinde ki hem kültürel varlıkları hem tarihi varlıkları hem de yer üstü ve yer altı zenginliklerini iyi bilmeliler. Köylülere, kurumlara, gençlere, kadınlara, yaşam savunucularına büyük görevler düşüyor. Her şey bitmiş değil, bu çalışmaları durdurabiliriz. Yan yana olalım" çağrısında bulundu.