Hrant Dink, Köln'de, Asadur Belgeseli Galası'nda anıldı
Hrant Dink, Köln'de de anıldı. Türkiye’de yaşayan ve yaşlılığında Ermeni kimliğini bulmaya çabalayan Asadur’un öyküsünü anlatan belgeselin galasında Hrant Dink davasındaki adaletsizliklere değinildi.
Almanya'nın Köln kentinde, 19 Ocak 2025 günü Hrant Dink anıldı ve Türkiyeli yönetmen Mehmet Emin Yıldız'ın ASADUR isimli belgesel filmin ilk galası yapıldı.
Kulturforum, Rosa Luksemburg Vakfı, Stimmen der Solidarität (Dayanışmanın Sesi Derneği) ile Tüday'ın ortak olarak düzenlediği etkinliğe ilgi büyüktü. Etkinlik, Köln'de bulunan Filmhaus Sinemasında yapıldı.
Anma etkinliği, ASADUR filminin yapımcılarından biri olan Adil Demirci'nin konuşması ile başladı. Köln merkezli insan hakları derneği Stimmen der Solidarität – Mahnwache Köln e.V.'nin başkanlığını da yapan Adil Demir aynı zamanda ASADUR filminin ortak yapımcılarından biri. Demirci konuşmasında Hrant Dink’in katillerinin hak ettikleri cezaları almadığına değindi ve filmin ilk galasının Hrant Dink'in anmasında yapılmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.
Daha sonra gösterimi yapılan ASADUR filmi izleyenlerden büyük beğeni aldı.
Filmin yönetmenliğini Mehmet Emin Yıldız, yapımcılığını Onur Güler, Alexis Kalk, Adil Demirci ve Orsola Casagrande, proje geliştiriciliğini Şerif Çiçek, senaryo danışmanlığını ise Mesut Ethem Kavallı yaptı. Mekan olarak ise Malatya’nın çeşitli bölgelerindeki Ermeni halkından kalan tarihi mekanlar seçildi.
Film, yapımcıları tarafından “Belgesel, Türkiye’de yaşayan ve yaşlılığında Ermeni kimliğini bulmaya çabalayan Asadur’u ve onun hikayesi dolayımında soykırım sırasında yurtlarından sürgün edilen ve dünyanın dört bir yanında hayatta kalma mücadelesi vermek zorunda kalan bir halkın hikayesini konu ediniyor.
Asadur’un kişisel anlatımlarıyla belgesel, bastırılmış bir mirasın yeniden keşfinde yaşanan duygusal ve kültürel zorlukları gözler önüne sererken, Ermeni Soykırımı’nın bugün hâlâ dünya çapında Ermeni kimliğini şekillendiren kalıcı etkilerine dikkat çekiyor.” şeklinde tanımlanıyor.
Film, Türk ve Müslüman olarak büyütülmüş olan Malatya doğumlu Ermeni asıllı Hüsamettin Kurultay'ın hayatına odaklanmış. Ermeni kimliği ile tanıştıktan sonra kendini Asadur olarak tanımlamaya başlayan Hüsamettin Kurultay film boyunca, küçüklüğünde Müslüman olmayanlara karşı nasıl kinle beslendiğini; özellikle okul yıllarında Alevi öğrencilere karşı nasıl kışkırtıldığını; yıllar içinde ise Ermeni kimliğini keşfetmesinin hikayesini sade, samimi bir dille anlatıyor.
Gösterim sonrası filmin müziğini yapan Devrim Kavalli, "sarı gelin" türküsünü söyledi.
Ren Vestfalya Eyalet Meclisi Sözcü Yardımcısı ve Şubat 2025 Seçimlerinde Köln Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterilen Berivan Aymaz, kısaca Hrant Dink'i anma etkinliğinin önemine ilişkin bir konuşma yaptı.
Gala Dr. Talin Kalataş'ın sunumuyla Alman-Ermeni topluluğu sözcüsü Dr. Raffi Kantian, film ekibinden Mesut Ethem Kavalli ve Alexis Kalk'ın özellikle Hrant Dink'in anılmasının önemine vurgu yapan konuşmalarıyla sona erdi.
Galada, Film yapımcısı Onur Güler, Eski Ren Vestfalya Milletvekilleri Felix von Grünberg ve Hamide Akbayır'da yer aldı.