HTŞ lideri Colani'den Suriye açıklaması: Fırlatma rampası olarak kullanılmayacak
Başkent Şam'da yabancı basın mensuplarına konuşan HTŞ lideri Colani, İsrail'in saldırılarına son vermesi ve güçlerini Suriye topraklarından çekmesi gerektiğini söyledi.
DUVAR - Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) lideri Muhammed El Colani (Ahmed El Şara), HTŞ'nin öncülüğündeki cihatçı grupların Suriye'nin başkenti Şam'ın kontrolünü ele geçirmesinden bu yana yabancı basına verdiği ilk röportajda, Suriye'nin saldırılar için bir fırlatma rampası olarak kullanılmayacağını söyledi. İngiltere'nin The Times gazetesinin haberine göre, Colani, İsrail'in hava saldırılarına son verip ülkeden çekilmesi gerektiğini belirtti. Colani, Şam'ın düştüğü günün akşamı Suriye'den ayrılarak Rusya'ya sığınan Beşar Esad yönetimi döneminde getirilen yaptırımların kaldırılması için Batılı ülkelere çağrıda bulundu.
'İSRAİL YA DA BAŞKA BİRİYLE ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ'
"İsrail'in gerekçesi, Hizbullah'ın ve İranlı milislerin varlığıydı; dolayısıyla bu gerekçe ortadan kalktı" ifadelerini kullanan Colani, geçen hafta Suriye ile olan tampon bölgede kontrolü ele geçiren İsrail güçlerinin buradan çekilmesi gerektiğini söyledi. İsrail ile imzalanan 1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'na bağlı olduklarını ve Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcilerinin geri dönmesine de hazır olduklarını belirten HTŞ lideri Colani, "İsrail'le ya da başka biriyle çatışma istemiyoruz. Suriye'nin saldırılar için fırlatma rampası olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz. Suriye halkının bir araya ihtiyacı var; saldırılar sona ermeli ve İsrail bir önceki mevkilerine geri dönmeli" açıklamasında bulundu.
Beşar Esad yönetimi döneminde getirilen yaptırımların da kaldırılmasını istediğini belirten Colani, kendisinin nasıl tanımlandığını umursamadığını ancak 'terör' etiketinin 'Esad rejimine daha uygun bir siyasi tanımlama' olduğunu savundu. Ülkelerin HTŞ'ye yönelik 'terör örgütü' sınıflandırmasını kaldırması gerektiğini söyleyen Colani, "Suriye jeostratejik olarak çok önemli. İşkenceciye ve mağdura uyguladıkları tüm kısıtlamaları kaldırmalılar. İşkenceci artık yok. Bu müzakere edilecek bir mesele değil" diye konuştu.
'NÜFUSUN YARISI ÜLKE DIŞINDA, ONLARI GERİ GETİRMELİYİZ'
HTŞ ve diğer cihatçı grupların ülkedeki azınlıklara saldıracağı yönünde endişelere de değinen HTŞ lideri, kendilerine güvence vermek için aralarında Hıristiyan ve Dürzi cemaatlerinin de olduğu azınlık gruplarının liderleriyle görüştüğünü ve 'rejimin işkencelerine katılan, ellerinde kan olan kişiler hariç olmak üzere tüm Suriyeliler için af' uygulanacağını söyledi. Başkent Şam'da The Times'a ve diğer uluslararası basın kuruluşlarına konuşan Colani, temel endişesinin 'şu an için biraz uzak' görünen seçimler öncesinde ülkede istikrarı sağlamak ve ülkeyi yeniden inşa etmek olduğunu söyledi. Ülke nüfusunun yarısının Suriye dışında olduğunu ve çoğunun belgelerinin bulunmadığını söyleyen Colani, "İnsanları, komşu ülkelerden, Türkiye ve Avrupa'dan geri getirmemiz gerekiyor" diye konuştu.
'ESAD YETKİLİLERİ HARİÇ HERKES AFTAN YARARLANCAK'
Suriye'yi bekleyen siyasi süreç konusunda da konuşan HTŞ lideri, geçiş süreci ve anayasa planı için komitelerin kurulacağını ve 'bunun uzun bir süreç olacağını' belirterek, "Herhangi bir komite uzun zaman alacaktır" ifadelerini kullandı. Öte yandan, Colani, bu uzun sürenin tam olarak ne kadarlık bir süre olacağı konusunda detay vermedi.
Suriye'de İslami hukukun uygulanması olasılığını da değerlendiren Colani, "Doğal Suriye olacak... Bence Suriye kişisel özgürlüklere derinlemesine müdahale etmeyecektir" ifadelerini kullandı ancak 'geleneklerin' de bu süreçte dikkate alınacağına işaret etti.
Gazetecilere Şam'daki başbakanlık ofisinde açıklamalarda bulunan HTŞ lideri Colani, önceliklerinden birinin ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere Batılı ülkeleri kendisini ve HTŞ'yi 'terör' listesinden çıkarmaya ikna etmek olduğunu söyledi. Colani, ülkedeki Hıristiyanlar, Dürziler ve Aleviler de dahil azınlıklara baskı ve zulümle karşı karşıya kalmayacakları konusunda güvence vermeye çalışacağını belirtti. Esad yönetiminden isimler hariç herkesin aftan yararlanacağını söyleyen Colani, HTŞ mensuplarına talimatlar verildiğini belirterek, "Bunu ihlal eden herkes sorumlu tutulacaktır" dedi.
İNGİLİZ DİPLOMATLAR, COLANİ İLE GÖRÜŞTÜ
Öte yandan, İngiliz diplomatların 16 Aralık Pazartesi günü Suriye'nin başkenti Şam'da HTŞ lideri Muhammed El Colani ile bir araya geldiği bildirildi. HTŞ'nin sosyal medya hesaplarından paylaşılan fotoğraflarda, İngiltere'nin Suriye Özel Temsilcisi Ann Snow'un da HTŞ lideriyle görüşen heyette olduğu görüldü. HTŞ'den yapılan açıklamada, İngiliz diplomatlarla yapılan görüşmede 'son gelişmelerin ele alındığı' söylendi.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, İngiliz dışişleri kaynakları, HTŞ ile diplomatik temasın, Dışişleri Bakanı David Lammy'nin doğrudan dahil olmasını gerektirmediğini belirtti. Kaynaklar, temasın 'mevcut terörizm mevzuatları altında mümkün olduğunu' söyleyerek, STK'lerin insani yardım sağlamak amacıyla temas kurmasını örnek verdi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy, önceki gün yaptığı açıklamada İngiltere hükümetinin Suriye'de Esad yönetimini deviren HTŞ ile 'diplomatik temas' halinde olduğunu söylemişti. Lammy, HTŞ'nin hâlâ 'terör örgütü' kategorisinde yer aldığını, ancak İngiltere'nin 'diplomatik temas kurabileceğini ve beklendiği gibi kurduğunu' ifade etmişti.
ALMAN DİPLOMATLAR, ŞAM'DA HTŞ TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞECEK
Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü de Alman diplomatların bugün HTŞ temsilcileriyle başkent Şam'da ilk görüşmelerini yapacaklarını, görüşmenin odak noktasının Suriye'deki geçiş süreci ve azınlıkların korunması olacağını bildirdi. Sözcünün açıklamasında, El Kaide ile bağlantıları dolayısıyla Berlin'in HTŞ'yi yakından izleyeceği ifade edilerek, "Şam'da diplomatik mevcudiyetin olasılıkları da orada ele alınacak" denildi. Sözcü, HTŞ'nin 'şu ana kadar ihtiyatlı davrandığının söylenebileceğini' belirtti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)