Hububat Konseyi: İç piyasada buğday sıkıntısı beklenmiyor

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Taşpınar, Türkiye'nin buğday konusunda kendine yetebilen bir ülke olduğunu belirterek, "Ülke genelinde buğdayla ilgili kesinlikle bir sıkıntımız olmaz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya-Ukrayna arasındaki olası bir savaşın, Türkiye'de de buğday sıkıntısına neden olabileceği endişesi gündeme geldi. Çünkü Türkiye hububat ithalatının yüzde 86'sını bu iki ülkeden yapıyor. Ancak ithal edilen buğdayın daha çok un ihracatçıları tarafından kullanıldığı belirtilerek, iç piyasada sıkıntı olmayacağı öne sürüldü.

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar'ın verdiği bilgiye göre geçen yıl dünya genelinde yaklaşık 770 milyon ton buğday üretildi. Rusya'nın bu üretimin yaklaşık yüzde 10'una hakim olduğunu, buğday ihracatının da yaklaşık yüzde 20'lik kısmını gerçekleştirdiğini aktaran Taşpınar, Türkiye'nin ise uluslararası buğday ticaretinde yüzde 3,3 civarında payının bulunduğunu kaydetti.

İÇ PAZARDA YILLIK 20 MİLYON TON BUĞDAYA İHTİYAÇ VAR

Taşpınar, Türkiye'nin dünya buğday ekim alanlarının yaklaşık yüzde 3,2'sine sahip olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Türkiye, buğday konusunda kendi kendine yeten bir ülkedir. Ülke genelinde buğdayla ilgili kesinlikle bir sıkıntımız olmaz. Türkiye'de iç pazar için yıllık ortalama 20 milyon ton buğdaya ihtiyaç var ve bu da ülkemizde üretiliyor. Dolayısıyla Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerginlik Türkiye'de iç pazarda buğday arzında sıkıntı yaratmaz. Fırıncı gibi esnaflarımız başta olmak üzere, sektörde kesinti meydana geleceğini düşünmüyorum."

GEÇEN YIL DIŞARIDAN 9 MİLYON TON BUĞDAY ALINDI

Türkiye'nin geçen yıl yaklaşık 9 milyon ton buğday ithal ettiğini belirten Taşpınar, söz konusu miktarın yaklaşık yüzde 65'inin Rusya, yüzde 15'inin de Ukrayna'dan alındığını ifade etti. Taşpınar, Türkiye'nin ithalini gerçekleştirdiği buğdayları ihraç ürünlerinde kullandığını vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye dünyada en fazla un ihracatı yapan ülke. Bulgur ihracatında da birinci sıradayız. Makarna ihracatında İtalya'dan sonra ikinciyiz. İhraç ettiğimiz bu ürünleri ithal ettiğimiz buğdaydan üretiyoruz. Sektörümüzde ihracat yapan firmalarımızın da buğday stoklarının olduğunu biliyoruz. İhracat ürünlerinde kullanılacak buğdayda bir sıkıntı yaşanması durumda Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) de piyasaya müdahale edebilecek stokları bulunuyor."

BU YIL YÜKSEK REKOLTE BEKLENİYOR

Türkiye'de buğday hasadının haziranda yapıldığını anımsatan Taşpınar, bu sezon yağışlardan dolayı rekoltenin yüksek olmasını beklediklerini anlattı. Taşpınar, bu üretim sezonunda dünya buğday üretiminde de yüzde 1'lik bir artış beklendiğini sözlerine ekledi. (ANKARA-AA)

 

Etiketler buğday hububat tmo