'Hukuksuz atanan genel müdür ne zaman görevden alınacak?'

AYM'nin iptal ettiği KHK ile Kültür Bakanlığı'nın yaptığı atamaların hukuksuz hale geldiğini belirten CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi, Bakan Ersoy'a "Yöneticileri görevden alacak mısınız?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı sanat kurumlarına bakanlıkça istenen kişilerin yönetici olarak atamalarını sağlayan Kanun Hükmündeki Kararname hükmünün Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatarak, “2018 yılındaki KHK ile Kültür Bakanlığına Bağlı sanat kurumlarının kanunlarında olan ve yöneticilerin hangi özelliklerini tarif eden kanun maddesi iptal edilmişti. Bakanlık buna dayanarak başta Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü olmak üzere birçok yönetici ataması yapmıştı. Anayasa Mahkemesi'nin ilgili KHK’nın atama hükümlerini iptali ile bu atamalar hukuksuz bir hale döndü. Bu yöneticilerin derhal görevden alınması ve yerlerine ilgili kanunlardaki hükümlere uygun kişilerin atanması gerekiyor. Bakanlık göz göre göre hukuksuzluğun arkasında duruyor” dedi.

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a bir soru önergesi vererek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Akkuş İlgezdi, Anayasa Mahkemesi iptal kararından bugüne iptal hükmüne göre yönetici yapılan ve görevden alınmayan tüm yöneticilerin yaptıkları iş ve işlemlerin hukuksuz olduğunu ifade ederek, “KHK’nın atama ile ilgili hükümleri iptal edildiği için, sanat kurumlarının kendi kanunlarındaki kriterlere uygun olmayan yöneticiler hala bu kurumları yönetiyor. Ve alınan tüm kararlar hukuk dışı. Gerek bakanlık, gerekse şu an hukuksuz bir şekilde yöneticilik yapanlar görevden alma ve istifa kurumlarını akıllarına getirmiyor. AKP iktidarında hukuksuzluk adliyeden sokağa, kamudan sanata her yeri kaplamış durumda” açıklamasını yaptı.

'VASIFLARA UYGUN BİR GENEL MÜDÜR NE ZAMAN ATANACAK?'

Liyakati yok sayan atamaların iptal edilmesi gerektiğini kaydeden Akkuş İlgezdi soru önergesinde şu soruları yöneltti:

"- İptal edilen KHK maddesine göre ataması hukuksuz hale gelen yöneticileri görevden alacak mısınız?

- KHK’nın iptal edilen hükümlerine göre atanmış yöneticilerin, iptal tarihinden bugüne yaptıkları iş ve işlemler hükümsüz değil midir?

- KHK’nın iptal edilen hükümlerine göre atanmış yöneticilerin, iptal tarihinden bugüne yaptıkları iş ve işlemlerden doğan ve doğacak zararlar ne olacaktır?

- 5441 sayılı kanundaki Devlet Tiyatroları Genel Müdürünün atanması için kanunda tarif edilen vasıflara uygun bir genel müdür ne zaman atanacaktır?"

- 6940 sayılı kanundaki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yöneticilerinin atanması için kanunda tarif edilen vasıflara uygun yöneticiler ne zaman atanacaktır?