Hür-Sen: ‘Yüzde 1 baraj sendikal ahlaka aykırıdır’

Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu, sendikal barajın, yeniden TBMM gündemine getirilmesinin sendikal ahlaka aykırı olduğunu olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Daha önce Danıştay ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen sendikal barajın yeniden TBMM gündemine getirilmesine, Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu tepki gösterdi. Kuruoğlu, bu durumun sendikal ahlaka aykırı olduğunu belirti.

Kuruoğlu’nun, yazılı basın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

‘SENDİKAL AHLAKA AYKIRI OLDUĞU İÇİN İTİRAZIMIZ VAR’

 “Sosyal medyadaki paylaşımlarına göre, Memur Sen ve Kamu Sen'in, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesi için baraj şartı getiren yeni %1 düzenlemesi için "Biz yaptık" yarışına girdikleri görülmektedir. %1 barajını aştığımız için, Hürriyetçi Eğitim Sen üyelerini olumsuz etkilemeyecek bu düzenlemeye hem yargı kararlarına hem de sendikal ahlaka aykırı olduğu için itirazımız var.

‘ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN TOKAT GİBİ BİR KARAR ÇIKMIŞTI’

“Yakından bilindiği gibi, Toplu Sözleşme kararı olan %1 barajı Danıştay tarafından iptal edilmişti. Gözü doymaz, ahlaktan, ilkeli duruştan nasibini almamış sarı sendikaların, ağa babalarından ısrarla talep etmeleri üzerine, bu defa barajı %2'ye çıkaran bir kanun, Cumhur İttifakı bileşenlerince kanunlaştırılmıştı. Tabii ki Anayasa ve sendikal mevzuata aykırı olan bu düzenlemeye Anayasa Mahkemesi'nden tokat gibi bir karar çıkmıştı. Bu karara rağmen, uslanmayan, utanmayan sarı sendikalar bu defa da %1 barajını kanun yoluyla hayata geçirmeye çalışmaktadır. Bu kararın TBMM Genel Kurulunda aklı selim milletvekillerinin teklifi ile değişeceğine inanıyorum. Değişmezse, AYM kararına açıkça aykırı olacağı için Danıştayca derhal iptal edilecektir. Bu sözde sendika, gerçekte ahlaksız yapılar, yargı kararlarına aykırı olduğunu ve mutlak iptal edileceğini bilerek, adeta kendi üyelerine zarar vermekten keyif alır, mazoşist bir tavır içindedirler.”

‘BU İLKESİZLİĞE KARŞI EN NET TAVRI GÖSTERECEĞİZ’

Hür-Sen olarak, bilinsin ki, sendikal ilkelerimiz ve kurumsal ahlakımız, adaleti merkeze alan sendikal anlayışımız gereği, bu ilkesizliğe karşı en net tavrı, en net karşı duruşu göstereceğiz.”