Hüseyin Alpay'dan ekonomik krize karşı hükümete 'acil tedbir' çağrısı

MİLLİ SOL Genel Başkanı ve Gazeteci Hüseyin Alpay, yaptığı yazılı açıklamada devam eden ekonomik krizi değerlendirdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milliyetçi Sol Parti (MİLLİ SOL) Genel Başkanı Hüseyin Alpay, ekonomik krize ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Daralan ekonominin bütün sektörleri olumsuz etkilediğini belirten Alpay, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre 2023 yılında tekstilde 646 şirketin faaliyetlerine son verdiğini ve 87 bin kişinin de işten çıkarıldığını söyledi.

Alpay, “Açıklanan verilere baktığımızda tablonun çok karamsar olduğunu özellikle belirtmek isterim. Giyim sektöründe kapanan şirket sayısı 2 bini aşarken, istihdam kaybı 111 bin olarak kayıtlara geçti. Tekstil ve giyim sektöründe faaliyet gösteren şirket sayısı 64 binden 2024 Ocak ayı itibarıyla 60 bin 249’a geriledi. İstihdam kaybı ise 200 bine yaklaştı. 2023 yılı sonunda 1 milyon 25 bin olan sektörün istihdamı, 2024 Ocak ayında da erimeye devam ederek 1 milyon 7 bin 547’ye indi” dedi.

'İŞ İNSANLARINA UZUN VADELİ, DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ VERİLMELİ'

Hükümetin acil tedbir alması gerektiğini kaydeden Alpay, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre geçen yıl Ocak ayında tekstil ve tekstil ürünleri kategorisinde 5 milyar TL seviyesinde seyreden takipteki kredi miktarı, bu yıl Şubat ayında yüzde 5 milyar 961 milyon TL’ye çıktı. Böylece 1 yıllık süreçte sektörde takipteki kredi miktarı 943 milyon TL arttı. İş insanlarımıza devletin ivedilikle uzun vadeli ve düşük faizli kredilerle destek olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ekonomik durgunluk, artan maliyetler ve finansmana erişimdeki güçlüklerin şirketleri konkordato başvurusuna yönlendirdiğini savunan Alpay, 2024’ün ilk 5 ayında 491 şirketin konkordato ilan ettiğini, bu rakamın geçen yılın toplamını geride bıraktığını sözlerine ekledi.

GENEL AF, EHLİYET AFFI VE BAĞKUR REFORMU VURGUSU

Yayımladığı yazılı açıklamada toplumsal beklentilere de değinen Alpay, “Daralan ekonomiyle sabrı sınanan insanlarımıza nefes aldıracak adımlar vakit geçirilmeksizin atılmalıdır. Genel af, ehliyet affı ve söz verilen Bağkur reformu için daha neyi bekliyorsunuz? Meclis yaz tatiline girmeden bütün bu beklentiler karşılanmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.