Huzurevindeki korona ölümleriyle ilgili yöneticilere soruşturma izni

Eskişehir Hacı Süleyman Çakır Huzurevi’nde aynı anda toplam 75 kişiye Covid-19 bulaşıp 20’ye yakın ölüm yaşanmasının ardından başlatılan incelemeler sonucu, ölümlerde ihmali görülen kurum personeli ile yöneticilerinin yargılanmasının yolu açıldı.

CHP'li Çakırözer ile huzurevi personeli Sadık Kaya’nın kızı Merve Kaya Erdoğan’ın çağrıları sonuç verdi.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Eskişehir Hacı Süleyman Çakır Huzurevi’ne nisan ayı başında korona virüsünün bulaşması sonrasında 47 yaşlı ve 28 personel olmak üzere toplam 75 kişi bir hafta içinde Covid-19 hastalığına yakalandı ve yaklaşık 20 yaşlı ile bir huzurevi personeli vefat etti.

Huzurevindeki ölümlere ilişkin yürütülen idari soruşturmada, yaşlılar ve kurum personelinin semptom göstermelerine rağmen hastaneye gönderilmek yerine ağrı kesici verilerek kurumda bırakılmaları neticesinde salgının huzurevine yayıldığı ortaya çıktı. Salgında ölen idari personel Sadık Kaya’nın ise kronik rahatsızlığı olmasına ve izin istemesine rağmen yöneticiler tarafından çalışmaya zorlandığı belirlendi. İl Müdürlüğü ile Bakanlık tarafından yapılan ön incelemede ihmallerin sorumluluğu sadece kurumdaki sağlık çalışanları N. E. ve A. M. Ç.’ye çıkarılarak haklarında soruşturma izni verildi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile huzurevi personeli Sadık Kaya’nın kızı Merve Kaya Erdoğan’ın, ölümlerde ihmali bulunan yöneticilerin de soruşturularak yargılanması yönünde yaptığı çağrılar sonuç verdi. Eskişehir Valiliği başvuru üzerine yaptırdığı son incelemede dönemin Süleyman Çakır Huzurevi Müdürü M.T. ile dönemin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü A.S.’nin de yargılanabilmesi için soruşturma izni verdi.

‘BABAMI BİLE BİLE ÖLÜME GÖNDERDİLER’

Kronik rahatsızlığı olmasına rağmen salgında huzurevinde çalıştırılmaya zorlanan ve Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren huzurevi personeli Sadık Kaya’nın kızı Merve Kaya Erdoğan kararı şu sözlerle değerlendirdi:
“Babam kronik rahatsızlığı olmasına ve izin istemesine rağmen o ortamda çalışmaya zorlandı. Bile bile ölüme gönderildi. Babamı artık geri getiremeyiz. Ama hem babam hem de huzurevindeki yaşlıların ölümündeki ihmallerin gerçek sorumlularının ortaya çıkarılarak, adaletin yerini bulması tek dileğimiz.”

‘BUNDAN SONRASI YARGININ İŞİ’

Süleyman Çakır Huzurevi’ndeki ölümlerin soruşturulması için konuyu Meclis’te de gündeme getiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise, yaşlıların ve personelin ölümlerinde ihmali bulunan tüm sorumluların yargı önünde hesap vermesi gerektiğini vurguladı ve “Başından beri yaşlılarımız ile personel Sadık Kaya’nın korunamamasında kimin ne ölçüde ihmali, sorumluluğu varsa ortaya çıkarılmasını ve cezalandırılmasını istedik. Bundan sonrası yargının işi. Yargının bu huzurevindeki ihmallere ilgili vereceği kararlar bundan sonra benzer ihmalleri ve ölümleri önleyici olacak caydırıcı önem taşımaktadır. Yargının bu ölümlerdeki ihmalleri sonuna kadar soruşturarak, ihmalleri olanları cezalandırılacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı. (DUVAR)