'İbadetin ucuzu pahalısı olur mu? diyorduk ama hükümet sayesinde bu da gerçekleşti'

Hasan Karal, "İbadetin ucuzu pahalısı olur mu? diyorduk ama hükümet sayesinde bu da gerçekleşti. Vatandaş daha ucuza ibadetini yapmak için yurt dışı kurban bağışını tercih etmeye başladı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 9 günlük bayram tatilinin vatandaşta hiçbir heyecan yaratmadığını söyledi. Kurban Bayramı'na sayılı günler kala büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kurban pazarlarında da yerlerini almaya başladığını belirten Karal, insanların ne ibadetini yapacak ne de tatile gidecek durumda olduğunu belirtti.

Canlı hayvan sayısındaki düşüş ve uygulanan yanlış hayvancılık politikaları dolayısıyla kurban fiyatlarının da geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde arttığına dikkat çeken Karal, bu yıl vatandaşların Kurban Bayramı'na buruk girdiğini belirtti. Türkiye’deki yüksek fiyatlar dolayısıyla vatandaşların daha uygun olan yurt dışı kurban bağışlarına yöneldiğini vurgulayan Karal, “Ülkemizde hem et fiyatları hem canlı hayvan fiyatları aldı başını gitti. Kurbanlık fiyatları da çok yükseldi. Hal böyle olunca da vatandaşlar çare olarak dini vecibelerini yerine getirebilmek için kendileri kesmek ya da yurt içinde bağış yapmak yerine daha ucuz olan yurt dışı kurban bağışında bulunmaya yöneldi. ‘İbadetin ucuzu pahalısı olur mu?’ diyorduk ama ne yazık ki bu hükümet sayesinde bu da gerçekleşti. Vatandaş daha ucuza ibadetini yapmak için yurt dışı kurban bağışını tercih etmeye başladı. Afrika’da, Asya’da bulunan yardıma muhtaç birçok ülkede dahi kurban maliyetleri daha uygun olduğu için vatandaşlarımız mecburen bu ülkeleri tercih etmek zorunda kalıyor.”

'YURTİÇİ KURBAN İBADETİ, YURT DIŞINDAN 3 KAT DAHA PAHALI'

DEVA Partili Karal, dernek ve vakıfların açıkladığı yurt içi ve yurt dışı kurban bağış bedellerine ilişkin bilgiler de verdi. Açıklanan rakamlara göre yurt içi ile yurt dışı kurban bağışı arasında ‘uçurum’ olduğunu vurgulayan Karal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere çeşitli vakıf ve derneklerin açıkladığı yurt içi ve yurt dışı kurban kesim bedelleri arasında makas çok açık. Diyanet Vakfı, bu yıl kurban kesim bedellerini yurt içinde 11 bin 750 lira, yurt dışında 4 bin 750 lira, Kızılay yurt içinde 11 bin 750, yurt dışında 4 bin 300 lira açıkladı. Birçok dernek ve vakıfın yurt dışı kurban kesim bedeli 3 bin 800 lira ile 4 bin 500 arasında değişirken, yurt içinde ise bu rakam 11 bin ile 13 bin lira arasında. Türkiye’de maliyetler dolayısıyla kurban fiyatları o kadar pahalı ki açıklanan yurt içi ve yurt dışı kurban bedelleri arasında uçurum var. Ne yazık ki yurtiçi kurban ibadeti, yurt dışından 3 kat daha pahalı!”