İBB'den İçişleri Bakanlığı’nın 'terör soruşturması' açıklamasına yanıt

İçişleri Bakanlığı'nın 'işe alınan kişilerle ilgili terör soruşturması' açıklamasına İBB yanıt verdi. Belediye, 'bilinmeyen 557 personelle ilgili hâlâ bilgilendirilmedik' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanlığı'nın "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde ilk defa işe alımlarda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sürecinin gereği gibi işletilmediği" ifadeleri üzerine belediyeden de bir açıklama geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılan açıklamada, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun belediyeye başlatılan 'terör' soruşturmasının sadece personelle sınırlı kalmadığı, her konuda soruşturma yapıldığı belirtildi. Belediyeye göre, bakanlık açıklamasında bunu 'doğruladı.'

"Süreç, sadece yola çıkıldığı gibi personele yönelik güvenlik soruşturması değildir" denilen açıklamada, "Ayrıca bazı iştiraklerimizde de farklı incelemeler devam etmektedir. Bu açıklama göstermiştir ki Bakanlık, Sayın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklamasını doğrulamıştır" ifadeleri yer aldı.

 

'BU İTHAM KABUL EDİLEBİLİR DEĞİLDİR'

Belediyenin internet sitesinden yapılan duyuruda şu ifadeler yer aldı:

"🔸İçişleri Bakanlığı açıklamasında ‘Bazı personeller hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması talebi apar topar yapılmıştır’ denmektedir. Bir kamu kuruluşuna yönelik bu itham kabul edilebilir değildir. Aralık 2021’de yani 4 ay önce TBMM Genel Kurulu’nda Sayın İçişleri Bakanı’nın teamüllere aykırı olarak yaptığı ‘apar topar’ açıklamanın ardından İBB süreçten haberdar olmuştur.

🔸Resmi açıklamalarla, terör örgütü isimleri ve bunlarla iltisaklı personel sayıları açıkça belirtilmiştir. Buna rağmen aradan geçen 4 ayda iddia edilen ‘557 terör iltisaklı’ personele rastlanmamıştır. Sayın İçişleri Bakanı’nın açıklamalarının ardından İBB hemen iç denetim başlatmıştır. Denetim hem geçmiş döneme hem de günümüze yönelmiş ve detaylı araştırmalar yapılmıştır.

🔸86 bin personelimizden 4500 tanesinin adli sicil kayıtları elimizde olsa da, arşiv araştırmasının eksik olduğu tespit edilmiş ve evraklar İstanbul Valiliği’ne gönderilmiştir. Neticede bu zamana kadar 1600 personelimizin araştırması tamamlanmış ve sonuçlar tarafımıza iletilmiştir.

 

'DİAYDER SORUŞTURMASI KAPSAMINDA İŞTEN ÇIKARILAN KİŞİLER DEĞİLLER'

🔸Yapılan incelemelerde 1600 personelin taranmasından, 13 personelle ilgili arşiv kaydına rastlanmıştır. Yine İBB’nin geçmiş döneme dair incelemesinde önceki yönetimlerce işe alınan 5 personelin de arşiv kaydı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu 18 kişiyle ilgili mevzuat hükümlerince gerekli işlemler yapılmıştır. İş akitleri feshedilen kişiler, Bakanlık açıklamasında iddia edildiği gibi DİAYDER soruşturması kapsamında işten çıkarılan kişiler değildir. Bakanlığımız bu konuda ayrıntılı bilgi isterse, İBB makamlarınca bu bilgi derhal verilecektir.

🔸İçişleri Bakanlığı açıklamasında, İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun ‘Belediyede 80 tane müfettiş var’ sözlerine ilişkin yaptığı açıklamada, İBB ve bağlı kuruluşlarında 23 tane müfettiş olduğu bilgisi verilmiştir. Burada kast edilen sadece müfettişler değil, onlara eşlik eden uzmanlar, baş kontrolörler vb. kamu görevlileridir. Her kamu kurumu ve kuruluşu gibi İBB’de de devletimizin çeşitli kurumları tarafından denetlenmektedir ve denetlenmelidir. Değerli kamu görevlilerimiz ile işbirliği içinde çalışmalarımız sürmektedir. O yüzden bugünkü açıklamaların ‘görevi etkileme’ amacı taşıdığını iddia etmek doğru değildir. Keza 3 yıllık süreçte İBB’ye ve bağlı kuruluşlarına gelen müfettiş sayısını 80 ile sınırlamak da doğru olmaz.

 

'86 BİN İBB PERSONELİ ZAN ALTINDA BIRAKILDI'

🔸Son olarak, bundan 4 ay önce ‘apar topar’ şekilde İBB’deki 557 personelin terör örgütleriyle iltisaklı olduğu iddia edilmiştir. Bu kişilerin kimler olduğunu öğrenmek için İBB tarafından, İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği dahil gönderdiğimiz yazılı taleplere hiçbir yanıt verilmemiştir. Hal böyleyken kuşkusuz 86 bin İBB personeli zan altında bırakılmıştır. Çünkü 86 bin çalışan içinde ‘bilinmeyen 557 kişiden’ bahsedilmektedir.

🔸İBB ve bağlı kuruluşlarında görev yapan başta müfettişlerimiz dahil, devletimizin tüm görevlileri ile sıkı bir işbirliği içinde çalışıldığının altını bir kez daha çizmek isteriz. Hele hele ‘terör suçlaması’ gibi hassas bir konuda vatan ve millet sevgisi çok iyi bilinen İBB Başkanı ve tüm personellerimiz üzerine düşen görevi her zaman yapmıştır, yapmaya da devam edecektir."

NE OLMUŞTU?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu sabah yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar 8 personelle ilgili dosya tespiti var 'iltisaklı' anlamında, bunun da yarısı bir önceki dönemde işe alınmış. 86 bin insan çalışıyor. Şunu da söyleyeyim. Bir devlet 'cadı avı' gibi davranamaz. Bir suçlu varsa cezasını çeker. Sokakta gezen vatandaşın bir kurumda da çalışma hakkı vardır. Herkes için konuşuyorum. Aylar önce manşetler atıldı. 3 yıldır karaladılar olmadı, yerden yere vurdular olmadı, hiçbir şey olmadı. Sayın Bakan'ın bu ilk vakası da değil. Seçimde bana yaptığı hakaretleri film film dizsek 20 tane eder. Parmağını sallayarak falan... Bu memleket adına çok utanç verici bir konuşma yapmıştır Meclis'te. 86 bin İBB çalışanını zan altında bırakmıştır. Hakaret etmiştir. Bugün gelinen noktada ortada hiçbir şey yoktur, fos çıkmıştır. 80'e yakın müfettiş ve görevli var. Bu konu için geldiler, girmedikleri konu kalmadı. Muhtemelen aldıkları talimat 'bir şey bulmadan gelmeyin.' Tahmin ediyorum, bir şey bulunana kadar bakan gider, görevinden ayrılır" demişti.

İçişleri Bakanlığı'ndan ise, "Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sürecinin gereği gibi işletilmediği anlaşılmıştır. Büyükşehir Belediyesince birçok personel hakkında hiç güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması talebinde bulunulmadığı, bazı kişiler hakkındaki talebin ise müfettiş incelemesi başladıktan sonra apar topar yapıldığı anlaşılmıştır" denilmişti. (HABER MERKEZİ)