İbrahim Kahveci: Enflasyon faiz mi hırsızlık mı?
Karar yazarı İbrahim Kahveci, 100 Tl'ye 117.5 Tl faiz verildiğini, ama 100 Tl'lik malın enflasyonun etkisiyle 150 Tl'ye çıktığını yazdı, 'vatandaşın cebinden çıkan 32.5 Tl'yi kim çalıyor' diye sordu.
DUVAR- Karar yazarı İbrahim Kahveci, enflasyon etkisinin iki yönünü ele aldı, "faiz mi hırsızlık mı" diye sordu. Ekonominin günümüzdeki kadar karmaşık olmadığı dönemlerde paranın somut bir değer olduğunu, üretilen malın reel bir karşılığı bulunduğunu belirten Kahveci, bugün ise paranın bir senetten ibaret olduğunu ve nominal bir karşılığı bulunduğunu ifade etti. Tasarrufçunun aldığı faizin enflasyon karşısında eridiğine dikkat çeken Kahveci, "Nominal faiz konusunda yeri göğü inletenlerin enflasyon hırsızlığında neden hiç sesleri çıkmıyor?" diye yazdı.
İbrahim Kahveci'nin "Negatif faizin politik maliyeti" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Önce faiz nedir? sorusuna bir cevap bulmamız gerekir. Faiz sermayenin getirisi olarak tanımlansa da vazgeçilen harcamanın getirisi olarak da anlam ifade edebilir.
Tarihteki faiz reel bir getiridir. Çünkü o zamanlarda para altın gibi değeri pek değişmeyen değerli metallere dayanıyordu. Yani para demek mal (ürün) demekti...
Bugün para bir senetten ibarettir. Değeri reel değil, nominaldir. Yani bugün 100 liranız ile aldığınız ürünleri enflasyon var ise gelecek yıl 150 liraya alabiliyorsunuz. O zaman 100 liranın mal karşılığı bir yıl sonra 150 liraya çıkmış ise bu aradaki nominal fark faiz midir?
Diyanet olsun İslami birçok konuşmacılar olsun bu ayrıntıya hiç girmiyorlar. Oysa asıl mesele bu ayrıntıda yer alıyor.
Reel para üzerinden düşündüğünüzde 100 altınınız faizle 150 altın oluyorsa bu +50 altın faizdir ve reeldir. Ama 100 TL’niz ile 20 kurşun kalem alabiliyorken seneye bunu 150 liraya alabiliyorsanız 50 liralık fark reel açıdan sıfırken faiz nasıl olur? Ya da tüketimden vazgeçerek tasarruf ettiğiniz sermaye 100 liradan MB faiziyle 117,5 liraya yükseldiğinde ama kalem fiyatı 150 liraya çıktığına göre kaybettiğiniz 32,5 lira kimin kazancı oldu?
Tüketim yerine tasarruf yapıp sizden çalınan 32,5 lira kimin cebine girdi? Siz tasarruf yaptığınızda kaybettiğiniz parayı kim kazandı ise onların bu kazancı helal midir? İşte burada ne Diyanet var ne de İslami düşünürlerden bir ses...
Nominal faiz konusunda yeri göğü inletenlerin enflasyon hırsızlığında neden hiç sesleri çıkmıyor? Ne dersiniz..." (HABER MERKEZİ)