İddia: Casus balon düşürülmeden önce Çin'e günlerce veri gönderdi

ABD'li yetkililer, ülke üzerinde uçarken düşürdükleri Çin'e ait 'casus balon'un fotoğraf çekmediğini, bunun yerine elektronik sinyal topladığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin kuzeyinde tespit edilen ve 4 Şubat'ta düşürülen Çin'e ait 'casus balon'un düşürülmeden önce günlerce Çin'e veri gönderdiği iddia edildi. 

ABD'nin NBC News'e kanalına konuşan üç üst düzey ABD'li yetkili, balonun 'birkaç hassas ABD askeri bölgesinden istihbarat toplayabildiğini ve balondaki cihazın topladığı bilgileri gerçek zamanlı olarak Çin'e iletebildiğini' ifade etti. 

'SİLAH SİSTEMLERİNDEN ALINABİLEN ELEKTRONİK SİNYALLERİ TOPLADILAR'

Buna göre, söz konusu balonu Çin kontrol edebiliyordu; bu da balonun bazı bölgelerin üzerinden birden fazla kez geçebilmesine olanak sağlıyordu. Toplanan istihbarat ise çekilen fotoğraflar ya da görüntüler yerine daha çok silah sistemlerinden alınabilen veya üs personelinin iletişimini içeren elektronik sinyallerdi. 

ABD'li yetkililer, balon ABD üzerinde uçarken 'istihbarat toplama kabiliyetini sınırlamayı başardıklarını' kaydederken, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) NBC News'in konuya ilişkin bilgi talebine yanıt vermedi. Beyaz Saray da iddialarla ilgili açıklama yapmadı.

FBI: BALON ENKAZINDA İNCELEMELER SÜRÜYOR

Öta yandan, 3 Mart Pazartesi günü, Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) hala balon enkazını incelemeye devam ettiğini aktardı. Balonun hangi askeri tesislerin üzerinde uçtuğu konusunda bilgi vermeyi reddeden Singh, "Balonun manevra yapabildiğini ve kasıtlı olarak bir yolu takip edebildiğini biliyoruz" dedi.

Singh, "Hala Çin'in toplayabildiği istihbarat hakkında bir değerlendirme yapıyoruz, ancak attığımız adımların daha önce uydulardan toplayabildiklerinden fazlasını ele geçirmelerini engellediğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

ABD yönetiminden yapılan resmi açıklamalara göre, şubat ayı başlarında ülke hava sahasında tespit edilen balon, ilk olarak 28 Ocak'ta Alaska üzerinden ABD hava sahasına girdi. Ardından, balon, ilk dört gün boyunca Montana üzerinde uçtu ve özellikle ABD'nin nükleer varlıklarının bir kısmının depolandığı Malmstrom Hava Kuvvetleri Üssü üzerinden geçti. ABD, balonu Alaska ve Kanada üzerinde izlediklerini söyledi.

Yaklaşık 60 metre boyunda olan araç, 4 Şubat'ta bir ABD savaş uçağı tarafından Güney Carolina kıyılarında vuruldu. Çinli yetkililer, bunun sivil bir meteoroloji balonu olduğunu ve ABD'nin onu düşürerek aşırı tepki gösterdiğini söyledi. Yaşananların ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çin gezisini iptal etti. (DIŞ HABERLER)