'Cemevi Erdoğan’ın ziyareti için yeniden dizayn edildi, fotoğrafların yeri değişti' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hüseyin Gazi Cemevi'ndeki iftar programına katılmasını eleştiren bazı Alevi örgütleri, ziyaretin ‘iyi niyetli’ olmadığı görüşünde.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Ankara'nın Çankaya ve Mamak ilçelerinde bulunan üç ayrı cemevine 30 Temmuz’da düzenlenen saldırının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Mamak’taki Hüseyin Gazi Cemevi’ne ziyarette bulundu.

Hz. Hüseyin ve yol arkadaşlarının Kerbela'da katledilmelerinin anısına tutulan orucu, Türkiye’nin dört bir yanından davet edilen Alevi dedeleri ve akademisyenlerle açan Erdoğan’a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy eşlik etti.

Ziyarete Hüseyin Gazi Derneği yönetimi ile bazı Alevi örgütleri tepki gösterdi.

‘DERGÂH SİYASİ OYUNA ALET EDİLİYOR’

Erdoğan’ın ziyaretine kısa bir süre kala Hüseyin Gazi Derneği Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı makamı her yeri ziyaret edebilir. Ancak bu ziyaretin dayatma şeklinde olmaması beklenir. Dayatma, ziyaret sırasında ismi alınan dört vakıf yöneticisi dışında kimsenin ziyarette bulunamayacağını da içeriyor. Dergâhımıza ziyarete gelenlerin dergâh adabına uyarak, dinlemeye, anlamaya, bir olmaya gelmesini beklerdik. Bu şekilde oldubitti ile gerçekleştirilen dayatmacı bir ziyaret kabul edilemez. Bu ziyaretin bilgimiz dışında gerçekleştiğini ve bireysel kararla dergâhımızı siyaset oyununa alet eden Vakıf Başkanı’nı protesto ettiğimizi kamuoyuna duyururuz" ifadelerine yer verdi.

‘BU CUMHURBAŞKANI'NIN FOTOĞRAF VERMEKTEN RAHATSIZ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR’

Muharrem ayının 10'uncu gününde Alevi dedeleriyle buluşan Erdoğan’ın ziyaretini değerlendiren Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve Garip Dede Dergâhı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat, cemevinin Erdoğan'ın ziyareti için yeniden dizayn edildiğine dikkat çekti. Yeni düzenlemede Atatürk, Hz. Ali ve Hacı Bektaş-ı Veli portrelerinin Erdoğan'ın oturtulduğu bölümden kaldırıldığını kaydeden Fırat, "Kamuoyuna yansıyan fotoğraflarda Erdoğan’ın arkasında daha önce asılı olan Hz. Ali ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin portreleri kaldırılmış. Bu Cumhurbaşkanı'nın Hz. Ali’nin fotoğrafı önünde resim vermekten bile rahatsız olduğunu gösteriyor" ifadelerine yer verdi.

Ziyaret öncesi cemevinin iç düzeni.   
Erdoğan'ın ziyaretinde cemevinin oturma düzeninde ve fotoğrafların yerlerinde değişiklik yapıldığı görülüyor.


‘ZİYARET SONRASI İKİ KELAM ETMEMESİ, ALEVİ TOPLUMUNA ÖNYARGISININ GÖSTERGESİ’

Fırat, bu ziyaretin samimi olmadığına ve çok sayıda Alevi kurumu ve çatı örgütünden habersiz yapıldığına vurgu yaparak, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın Alevi toplumunun sorunlarına, Alevi kurumlarına yönelik yapılan saldırılara karşı iki kelam etmemesi, Alevi toplumuna karşı ne kadar önyargılı olduğunun bir göstergesidir. Her cuma gittiği namaz çıkışı açıklama yapan Erdoğan, ilk kez gittiği cemevi ziyareti çıkışında hiçbir şey söylemedi. Bu bizi üzdü" diye konuştu.

'İFTAR SOFRASINDA DEĞİL TALEPLERİN KONUŞULDUĞU MASADA GÖRMEK İSTERİZ’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cemevi ziyaretini ‘iyi niyetli bir ziyaret’ olarak görmediklerini söyledi.

Alevi kurumlarına saldırıların yoğunlaştığı, saldırıların arkasındaki gerçek sorumluların açığa dahi çıkarılmadığı bir süreçte devlet kademesini, ‘iftar sofrası’nda değil, tüm Alevi kurumların temsilcileri ile taleplerin konuşulduğu bir masada görmek istediklerini ifade eden Erçe, "30 yılını tamamlayan Sivas katliamıyla yüzleşmeyen, Madımak’ın utanç müzesi yapılmasına dahi tahammül edemeyen bir anlayışın bugün bir dergâha ziyarette bulunması taleplerin çözümü noktasında gerçekçi ve samimi değil. Biz Aleviler olarak, yıllardır o uğurda nice bedeller ödediğimiz taleplerimizden vazgeçmiş değiliz. Masaya oturmak, sorunların çözümü noktasında anlaşmak üzere ziyaretler yapılsaydı başımızın üzerinde yeri vardı. Bu haliyle bu ziyareti doğru bulmuyoruz" dedi.

‘ALEVİLİĞİ TANIYARAK DEĞİL, YENİDEN TANIMLAYARAK CEMEVLERİNE GİDİYORLAR’

Devlet erkânının bu süreçte akın akın cemevlerine seferler düzenlemeye başladığını belirterek, "Aleviliği tanıyarak değil, yeniden tanımlayarak cemevlerine gidiyorlar" diyen Erçe, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok sayıda Alevi kurumu ve çatı örgütü varken, bunlar arasından kendi istedikleri isimleri belirleyerek iftara katılmalarını doğru bulmuyoruz. Taleplerimizi tartışabileceğimiz, masaya yatırabileceğimiz sağlıklı ortamlarda elbette bir araya gelip konuşabiliriz. Aksi takdirde Alevileri kendi içinde ayrıştıran bir yaklaşımı kötü niyetli buluruz ki, bu son süreçte yaşananları da bu minvalde değerlendiriyoruz. Kendilerine göre bir Alevilik tanımı yapıp, ellerine Kuran-ı Kerim alıp cemevlerine götürüyorlar. Bizler her şeyden önce taleplerimizin tartışıldığı, karşılık bulduğu bir ortamın yaratılmasını istiyoruz.”

HDP: SADAKA SİYASETİ İLE ALEVİLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLMEZ

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu’na göre de iktidar, Alevilere yönelik sorunların çözümü noktasında samimi ise öncelikle cemevlerinin ibadethane olmasına yönelik adım atmalı.

İktidar kanadından bugüne kadar cemevlerin ibadethane olmasına ilişkin herhangi bir adım atılmadığını ve Erdoğan’ın ‘ibadethane’ olarak kabul etmediği bir cemevinde oruç açmasının çelişkisine dikkat çeken Kenanoğlu, "Bugüne kadar Alevi siyasetçilere inançları üzerinden hakaret eden bir anlayışın Alevilerin ibadethanesine giderken utanması gerekir. Alevilerin sorunu eşit yurttaşlık sorunudur. Böyle sadaka siyaseti ile ‘gönül almak’ amaçlı iftar programlarına katılmak ile Alevilerin sorunları çözülmez. Bu konuda samimilerse Meclis açıldığında cemevleri ile ilgili düzenlemeyi getirsinler, biz de önerilerde bulunuruz" diye konuştu.