İddia: Erdoğan Macron'a mektubunda 'Sevgili Emmanuel, ilişkilerimizi görüşelim' dedi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron arasındaki mektup alışverişine dair yeni bir iddia ortaya atıldı. Buna göre Erdoğan, korona virüsüne yakalanan Macron'a yazdığı mektuba "Sevgili Emmanuel" diye başlayıp, 'iyileşir iyileşmez görüşme çağrısı' yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan haber sitesi Politico, Türkiye'nin son dönemde Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik ılımlı mesajlarını mercek altına aldı. Ankara'nın Joe Biden'ın da ABD başkanı olmasıyla çarpıcı ton değişikliğine gittiği belirtilen haberde, Cumurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz aylarda sert tartışmalar yaşadığı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a gönderdiği geçmiş olsun mektubuna da yer verildi.

İddiaya göre Erdoğan, AB'nin Türkiye'ye yaptırımlarda uzlaştığı zirvesinden bir hafta sonra, 17 Aralık'ta korona virüsüne yakalandığı açıklanan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a gönderdiği mektuba "Sevgili Emmanuel" diye başladı. Erdoğan'ın Macron şifa dilediği ve temaslarını yeniden başlatma davetinde bulunduğu, "Kendinizi daha iyi hisseder hissetmez, sizinle Covid-19'a karşı ortak mücadelemizi ... ikili ilişkilerimizi ve Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra bölgesel meseleleri yeniden ele almak isterim" dedi. 

'AÇIK BİR TON DEĞİŞİKLİĞİ'

Politico'nun haberinde "Bu, kamuoyu önünde aylar süren hakaretlerin ve Macron'ın zihinsel sağlığının sorgulanmasından sonra açık bir ton değişikliğiydi" denildi. Haberde Macron'un Erdoğan'a ocak ayında bir mektupla yanıt verdiği belirtilirkeni Elysée Sarayı'ndan bir yetkili de "Fransa Türkiye ile diyalog içinde olmayı her zaman önemli görmüştür" dedi.

Politico'nun haberinde, Türkiye'nin yaptırım ihtimali ve Biden'ın ABD Başkanı olması nedeniyle Brüksel'le ilişkileri düzeltmek için çok yoğun bir diplomatik çabaya girdiği yorumu yapıldı. Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın Ankara'yı ziyaret ettiği ve Yunanistan'la istikşafi görüşmelerin yeniden başlayacak olması hatırlatıldı; Fransa için de 'üçüncü cephe' tanımı yapıldı. 

Erdoğan 24 Ekim'de, "Bu Macron denilen zatın İslam'la derdi nedir? Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç hürriyetinden, inanç özgürlüğünden anlamayan ve kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir! Öncelikle bir akli noktadan kontrol" demişti. (DIŞ HABERLER)