İddia: İsrail, Haniye suikastının arkasında olduğunu ABD'ye iletti

Washington Post gazetesi, İsrail'in Beyaz Saray'a ilettiği mesajda Hamas lideri İsmail Haniye'ye yönelik suikastı üstlendiğini iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD merkezli Washington Post (WP) gazetesi, Hamas lideri İsmail Haniye'ye yönelik suikastın ardından İsrail'in ABD'yi bilgilendirdiğini yazdı. İsrail'in Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'nin suikastından sorumlu olduğunu Beyaz Saray'a ilettiği iddia edildi. 

'GAZZE ATEŞKESİNDE GERİLEME'

Beyaz Saray kaynaklarına dayandırılan haberde, perde arkasında ABD ile İsrail arasındaki çatışmaların giderek arttığı ve Beyaz Saray yetkililerinin, Haniye'nin suikasta uğramasını 'Gazze'de ateşkes sağlamak için aylardır sürdürdükleri arayışta bir gerileme olarak gördüğü' belirtildi.

BIDEN İLE NETANYAHU'NUN TELEFON GÖRÜŞMESİ GERGİN GEÇTİ

Öte yandan ABD'li yetkililerin, Hizbullah veya İranlı komutanlara yönelik suikastlar öncesinde İsrail'in kendilerini bilgilendirilmemesi nedeniyle 'öfkelendiği' de ileri sürüldü. İsmi açıklanmayan bir İsrailli yetkili ise, Başbakan Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden arasında geçen hafta gerçekleşen telefon görüşmesinin 'gergin' geçtiğini doğruladı.

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz'da sabaha karşı yaptığı açıklamada, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için Tahran'da bulunan Haniye'nin kaldığı konuta saldırı düzenlendiğini duyurmuştu. İran ve Hamas Hareketi, suikasttan İsrail'i sorumlu tuttu ancak Tel Aviv yönetiminden konuya ilişkin resmi bir açıklama gelmedi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)