İddia: İsrail, Lübnan'ın güneyine fosfor bombasıyla saldırdı

Lübnan'ın resmi haber ajansı NNA, İsrail ordusunun El Hıyam beldesindeki Matal El Cebel bölgesini fosfor bombalarıyla hedef aldığını aktardı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusu ve Lübnan Hizbullahı arasındaki karşılıklı saldırılar 8 Ekim 2023'ten bu yana devam ederken, İsrail güçlerinin Lübnan'ın güneyindeki El Hıyam beldesine yasaklı fosfor bombalarıyla saldırı düzenlediği iddia edildi.

AA'nın Lübnan resmi ajansı NNA'dan aktardığına göre, İsrail ordusuna ait topçu birlikleri Kefr Kila bölgesi taraflarından El Adise beldesinin çevresini bombaladı. Haberde İsrail güçlerinin El Hıyam beldesindeki Matal El Cebel bölgesini fosfor bombalarıyla hedef aldığı aktarıldı.

İsrail savaş uçaklarının ayrıca El Hıyam-Bab es-Seniyye beldesini bombaladığı, Ayta eş-Şab beldesine havadan karaya iki füzeyle saldırı düzenlediği ve topçu birliklerinin El Vizani beldesi çevresini hedef aldığı da kaydedildi. İsrail topçu birliklerinin Vadi Hamul bölgesi ile ed-Dahira beldesinin çevrelerini de vurduğunu aktaran NNA'nın haberinde, İsrail ordusunun, Hasbiya'ya bağlı Şeba Beldesi Vadisi'ne yönelik bombardımanında üç evin yıkıldığı, yaralanma veya can kaybının yaşanmadığı bildirildi.

NNA: 23 HAZİRAN'DA DA FOSFOR BOMBASIYLA SALDIRI DÜZENLENDİ

AA, 23 Haziran'da düzenlendiği iddia edilen 'fosfor bombası' saldırısıyla ilgili bu görüntüyü paylaşmıştı. 

Lübnan resmi ajansı NNA, 23 Haziran'da geçtiği haberde de İsrail ordusunun sınır bölgesindeki Hiyam beldesini ve Marcayun ilçesinin ovasını beyaz fosfor içeren topçu atışlarıyla hedef aldığını iddia etmişti. Ayrıca, İsrail topçu birliklerinin Kfarkilla ve Deyrmimas arasında kalan Hora bölgesini de ağır topçu atışlarıyla vurduğu aktarılmıştı.

İsrail ordusu ise yaptığı açıklamada, Hiyam, Ramya ve Alma eş-Şaab'da Hizbullah'a ait hedefler ve gözetleme noktalarının savaş uçaklarıyla bombalandığını duyurmuştu.

AF ÖRGÜTÜ 'SAVAŞ SUÇU OLARAK SORUŞTURULSUN' DEMİŞTİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 12 Ekim'de yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında yasaklı bombalar kullandığını duyurmuştu. HRW'nin X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan açıklamada, "İsrail, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullanarak sivilleri ciddi ve uzun süreli yaralanma riskiyle karşı karşıya bıraktı" ifadesi kullanılmıştı. Açıklamada, beyaz fosforun 'dayanılmaz yanıklara yol açtığı' ve 'evleri ateşe verebildiği' hatırlatmasında bulunularak, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde beyaz fosfor kullanımının hukuka aykırı olduğu vurgulamıştı.

Uluslararası Af Örgütü de kasım ayında yazılı bir açıklama yaparak, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında beyaz fosfor kullandığına ilişkin kanıtları paylaşmıştı. Açıklamada, İsrail'in 16 Ekim'de 'sivil ayrımı gözetmeksizin' sınır hattındaki Dahayra beldesine yaptığı saldırının hukuka aykırı olduğu için savaş suçu olarak soruşturulması gerektiği bildirilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)