İddia: THY'den Almanya'daki 'AK Parti'ye yakın' kuruluşun üyelerine indirimli bilet

THY'nin 'Ak Parti hükümetine yakın' Uluslararası Demokratlar Birliği'nin üyelerine 'gizli' uçuş indirimi yaptığı iddia edildi. UID için Alman iç istihbarat raporunda 'hükümete yakın' denilmişti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Hava Yolları'nın (THY) Almanya merkezli Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) üyelerine indirimli uçak bileti sağladığı iddia edildi. 17 Haziran'da 'Avrupa Postası'nın aktardığı iddia, 21 Haziran'da Almanya'nın Focus haber sitesine de yansıdı.

Focus haber sitesinden Ulf Lüdeke'nin "AKP'nin Almanya'daki lobi kuruluşu: Türk Hava Yolları Erdoğan fanlarına nasıl gizli indirim yapıyor" başlıklı haberinde, şirketin 'AKP'nin Avrupa'daki destekçilerini uçuş indirimleriyle ödüllendirdiği' iddia edilerek, "Bundan yararlanan kişiler, AKP'nin yurtdışındaki en güçlü lobi grubu UID'nin üyeleri. Resmi ana sayfada ise bu tekliflere ilişkin herhangi bir emare yok" denildi. 

'10 KİLO FAZLA BAGAJ HAKKI, CÜZİ İPTAL VE DEĞİŞİM ÜCRETİ...'

Haberde ayrıca UID Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Birimi Başkanı Esma Koç-Ağca tarafından gönderildiği iddia edilen bir mesajın ekran görüntüsüne yer verildi. Bölge başkanlarına hitaben yazılan mesajda, "UID Ekonomi birimi tarafından gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde, daha önce duyurduğumuz gibi, UID ile Türk Hava Yolları (THY) sözleşmesi imzalanmış olup 01.05.2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir" denildi.

"UID üyelerine Türk Hava Yolları (THY) uçak biletlerinde özel indirimler sunulacaktır. Bu yeni düzenleme kapsamında yeni üyeler kazanmak için büyük bir fırsat" ifadelerine yer verilen mesajda, yapılacağı söylenen indirimle ilgili ise şu bilgiler paylaşıldı: "Uçak biletleri sınıflandırmasına göre farklı indirimler uygulanacak olup, ayrıca tüm biletlere 10kg daha fazla bagaj hakkı tanınacaktır. Değişiklik ve iptal ücretleri en cüzi seviyede olacaktır."

'ÜYELİK NUMARASINI İBRAZ EDEN HERKESE YÜZDE 2-10 İNDİRİM'

Ayrıca bir eposta adresi de paylaşılan mesajda, "Bilet rezervasyonları için aşağıdaki e-mail adresine uçak bilgileriniz ile beraber UID ÜYELİK NUMARANIZI göndermenizi rica ediyoruz" denildi. Anlaşma ve üyelik şartlarına ilişkin de detay verilen mesajda, "Avantajlardan yararlanabilmek için sadece bir yere üye olmak yeterlidir" ifadeleri kullanıldı. Focus da haberinde, rezervasyon sırasında UID üyelik numarasını ibraz eden herkese uçuş fiyatında yüzde 2 ila 10 arasında indirim sunulduğu bilgisini verdi. 

Focus, 21 Haziran tarihli haberinde, dile getirilen iddialara ile ilgili hem UID'ye hem de THY'ye talepte bulunduğunu, ancak bilgi talebine henüz bir yanıt gelmediğini aktardı.

UID, ALMANYA İÇ İSTİHBARAT RAPORUNDA: 'HÜKÜMETE YAKIN'

Öte yandan, Almanya'nın iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) açıkladığı 2023 yılı raporunda Türkiye'nin Almanya'daki casusluk faaliyetlerine ilişkin gözlem ve değerlendirmelerini paylaşmış, bu raporda UID'nin de adı geçmişti.  Alman iç istihbarat teşkilatı raporunda, 2004'te kurulan ve merkezi Köln'de bulunan UID için 'devlete, daha doğrusu hükümete yakın' ifadeleri kullanılmıştı. UID'nin AK Parti'nin Almanya'ya nüfuz etmede oynadığı role ilişkin olarak da şöyle denilmişti:

"Almanya'da önemli bir mobilizasyon potansiyeline sahip olan UID, bu potansiyelini Türkiye'de 2023 yılında yapılan parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de ortaya koymuştur. UID, AKP yetkilileri ve Türk hükümeti üyeleriyle düzenli toplantılar yaparak Türkiye ile olan bağlarını gözler önüne sermektedir."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)