İddia: Ukrayna güçleri, Kursk'un ardından Belgorod'a girmeye çalıştı

Rusya'daki bazı Telegram kanalları, Ukrayna askerlerinin Belgorod'daki kontrol noktalarına saldırarak sınırı geçmeye çalıştığını iddia etti. Vali, durumun zor ama kontrol altında olduğunu söyledi.

Belgorod'da bir kontrol noktası. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'da güvenlik servisleriyle bağlantılı bazı Telegram kanalları, Ukrayna güçlerinin 6 Ağustos'ta sınırı geçerek ilerlemeye başladığı Kursk bölgesinin yanı sıra yine sınır bölgesinde yer alan Belgorod bölgesine de girmeye çalıştığını iddia etti. 

Reuters'ın aktardığına göre, Mash Telegram kanalı, aynı zamanda Kursk'a da sınırı bulunan Belgorod'daki duruma ilişkin olarak, yaklaşık 500 Ukrayna askerinin Belgorod'daki Nekhoteyevka ve Shebekino kontrol noktalarına saldırdığını, piyade savaş araçlarıyla birlikte yaklaşık 200 Ukrayna askerinin ise Nekhoteyevka'da sınırı geçmeye çalıştığını ancak Rusya güçleri tarafından üzerlerine ateş açıldığını ileri sürdü. Yaklaşık 300 Ukrayna askerinin de Shebekino'daki kontrol noktasına saldırdığı iddia edildi. 

'SINIRDAKİ DURUM ZOR AMA KONTROL ALTINDA'

Bir başka Telegram kanalı SHOT ise Ukrayna askerlerinin Nekhoteyevka'dan geri püskürtüldüğünü ve kayıplar verdiğini yazdı. SHOT, Shebekino'da herhangi bir çatışma olmadığını da bildirdi. Sınırdaki duruma ilişkin Belgorod Valisi Vyacheslav Gladkov'dan da açıklama geldi. Gladkov, bugün Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Ukrayna sınırındaki durumun 'zor ama kontrol altında olduğunu' söyledi. 

Gladkov, açıklamasında, "Düşmanın Belgorod bölgesinde sınırı aşmaya çalıştığı yönünde bilgiler var. Ordumuz, planlanmış çalışmalarını yürütüyor. Lütfen sükunetinizi koruyun ve sadece resmi bilgi kaynaklarına güvenin" ifadelerini kullandı. 

UKRAYNA: KURSK'TA 100 YERLEŞİM BİRİMİNİ KONTROL ALTINA ALDIK

Öte yandan, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırskiy, Kursk'ta bugün itibarıyla 1294 kilometrekarelik alanı ve 100 yerleşim birimini kontrol altına aldıklarını iddia etti. Sırskiy, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen "Ukrayna 2024. Bağımsızlık" temalı forumda yaptığı konuşmada, ülkesinin Rusya'nın Kursk bölgesindeki operasyonunu değerlendirdi. Kursk yönünde ilerlemeye devam ettiklerini belirten Sırskiy, "Bugün itibarıyla 1294 kilometrekarelik alanı ve 100 yerleşim birimini kontrol altına aldık" diye konuştu. Sırskiy, 'Ukrayna ordusunun başarılı eylemleri sayesinde esir takas fonunu yenilediklerini' kaydederek, bugün itibarıyla 594 Rus askerin esir alındığını ileri sürdü.

Kursk operasyonunun Rusya'nın gücünün yönünü önemli ölçüde değiştirdiğini belirten Sırskiy, "Şu anda yaklaşık 30 bin (Rus) askerin Kursk yönüne sevk edildiğini söyleyebiliriz. Bu rakam giderek artmaktadır. Düşman diğer yönlerden birliklerini geri çekmeye çalışıyor" dedi. 

AA'nın aktardığına göre, Sırskiy, ayrıca, şiddetli çatışmaların devam ettiği Ukrayna'nın Donetsk bölgesinin Pokrovsk istikametindeki duruma değinerek "Pokrovsk yönündeki durum oldukça zor. Son haftalarda her gün ortalama 50'den fazla askeri çatışma yaşanıyor. Düşman, insan gücü, silah ve askeri teçhizat avantajını, topçu sistemlerini, uçak ve zırhlı araçları aktif olarak kullanıyor" ifadelerini kullandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)