İddia: Yunanistan, ABD'den İHA satın almayı planlıyor

Reuters haber ajansına konuşan iki kaynak, Yunanistan'ın ABD'den 'Switchblade' tipi insansız hava araçları satın almaya hazırlandığını söyledi. Olası maliyetin 75,2 milyon euro olması bekleniyor.

Fotoğraf: Temsili/ Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın borç krizinin etkilerini atlatmaya çalışırken silahlı kuvvetlerini güçlendirmek için ABD'den 'Switchblade' tipi insansız hava araçları (İHA) satın almayı planladığı iddia edildi. Reuters haber ajansına konuşan konu hakkında bilgi sahibi iki kaynaktan biri, "ABD'den Switchblade tipi (insansız hava aracını) seçtik" ifadelerini kullandı. 

Atina hükümetinin 10 yıllık ve milyarlarca euroluk bir satın alma planı hazırladığını, söz konusu planın Yunanistan'ın ABD'den 40 kadar F-35 savaş uçağı, Fransa'dan ise üç fırkateyn almasını öngördüğünü hatırlatan Reuters, AeroVironment şirketinin ürettiği 'Switchblade' tipi İHA'ların 'hedefe uçup imha ettiği' bilgisini verdi. Buna göre, bu İHA'lar Ukrayna ordusunun Rusya'ya karşı kullanması dolayısıyla dikkat çekmişti. 

'MALİYETİ 75,2 MİLYON EURO OLACAK'

Reuters'a konuşan ilk kaynak, Atina'nın bu insansız hava araçlarından kaç adet almayı planladığı hakkında bilgi vermezken, ikinci yetkili, maliyetin 75,2 milyon euro olacağını belirtti. İkinci kaynak, genelkurmay başkanlarının biri 20 kilometreye, diğer 40 kilometreye kadar menzili bulunan iki tip 'Switchblade' İHA'sına onay verdiğini de aktardı. 

Yunanistan, daha önce de İsrail'den Spike tanksavar füzeleri alınmasına onay vermiş, Atina'nın bunları Ege adaların göndermeyi planladığı ifade edilmişti. Habere göre, Yunanistan, aynı zamanda kendi İHA ve İHA savar sistemlerini üretmeyi de planlıyor. Öte yandan, Yunanistan'ın ABD'den söz konusu İHA'ları satın alabilmesi için bu satın alıma Yunanistan Dışişleri ve Savunma Hükümet Konseyi'nin (KYSEA) de onay vermesi gerekiyor. 

(REUTERS)