İdris Şahin: Metin Gürcan dosyası DEVA Partisi’ni hedef alan saldırı projesine dönüştü

DEVA Partisi Sözcüsü Şahin, Gürcan dosyasının DEVA Partisi’ni hedef alan saldırı projesine dönüştüğünü belirtti, “Gürcan’ın askeri ve siyasi casusluk yaptığına dair en ufak bir delil yok” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Sözcüsü İdris Şahin, partisinin Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla gündemi değerlendirdi. Askeri ve siyasi casusluk iddiasıyla 29 Kasım’da tutuklanan DEVA Partisi Kurucular Kurulu üyesi Metin Gürcan’ın dosyasındaki gizlilik kararı nedeniyle iddiaların tamamına erişilemediğini belirten Şahin, ulaşabildikleri bilgileri kamuoyuyla paylaştı.

‘METİN GÜRCAN’IN ASKERİ VE SİYASİ CASUSLUK YAPTIĞINA DAİR EN UFAK BİR DELİL YOK’

Metin Gürcan hakkındaki soruşturma dosyasının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2020’nin nisan ayında açılmış olduğunu hatırlatan Şahin, Metin Gürcan’ın askeri ve siyasi casusluk yaptığına dair en ufak bir delilin dosyada tespit edilemediğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Soruşturma sürecinde toplam beş kez birer haftalık teknik takip ve izleme gerçekleştirilmiş. Teknik takibin ilki Kasım 2020’de sonuncusu ise 2021 Şubat ayında gerçekleşmiştir. Metin Gürcan’ın görüştüğü kişilerle ortam dinlemesi yapılmış olup, bu tapelerde gizli-çok gizli sayılabilecek hiçbir bilgi, belge alışverişi veya diyalog tespit edilmemiştir. Dosyada Metin Gürcan dışında şüpheli yoktur. Suçun tarafı olduğu iddia edilen diplomatlar hakkında ne adli ne de idari bir adım atılmamıştır. Dışişleri Bakanlığı, Metin Gürcan’ın görüştüğü hiçbir elçilik görevlisi hakkında diplomatik herhangi bir işlem yapmamıştır.”

‘GİZLİ BİR BİLGİ TEMİNİNE YÖNELİK EN UFAK BİR SAPTAMA YOK’

Metin Gürcan’a yöneltilen suçlamalar kapsamında dosyada gizli bir bilgi teminine yönelik en ufak bir saptama olmadığını da belirten Şahin, “Metin Gürcan’a atfedilen suç tipinin oluşabilmesi için casusluk suçunun özünü ihtiva eden gizli bir bilgi teminine yönelik en ufak bir saptama dosyada olmadığı gibi sorgu hakimliği de Gürcan hakkında tutuklama kararı verirken dosyasında olmayan gizli bilginin paylaşıldığından söz ederek tutuklama gerekçesi oluşturmuştur. Metin Gürcan’a atfedilen suçlamalar, akademik kimliğiyle açık kaynaklardan edindiği bilgilerle hazırlamış olduğu raporların telif bedeli karşılığında muhataplarına sunulmasıdır. Bu muhataplar arasında iki büyükelçilik yetkilisi de bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.

‘HEDEFİN DEVA PARTİSİ OLDUĞU AÇIKÇA ORTAYA KONMUŞTUR’

Şahin, Metin Gürcan’a yönelik soruşturmanın hedefinin DEVA Partisi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“İddia makamının ısrarla soruşturmanın kişisel bir suç olduğunu, suçlamaların DEVA Partisi ile ilişkisinin olmadığını belirtmesine rağmen, Sayın Gürcan hakkında hukuki sürecin başlatılması, gözaltı işlemi, tutuklanma aşaması öncesi ve sonrasında kamuoyuna servis edilen bilgi, belgeler ve medya eliyle yürütülen kampanya ile muhataplarının tavrı soruşturmanın hukukilikten çıkıp tamamen siyasi bir noktaya evrildiğini göstermektedir. Metin Gürcan dosyası, DEVA Partisi’ni hedef alan bir saldırı projesine dönüşmüştür Partimize kurulan bu komploya asla izin vermeyeceğiz. Bu saldırılar, sadece azmimizi, direncimizi ve mücadele gücümüzü artıracaktır.”

Şahin ayrıca, Gürcan’a hukuki desteğin başından bu yana verildiği ve verilmeye devam edileceğini kaydetti.

‘KRİZİN ARKASINDA BAŞKALARINI ARAMALARINA VE BEKA SÖYLEMİNE SARILMALARINA GEREK YOK’

Ülkede ekonomik krizle birlikte siyasi bir krizin de olduğunu ifade eden Şahin, “İktidar tarafından hem ekonomik kriz hem de siyasal krizin dış güçlere ve içerideki iş birlikçilerine havale edilmesi safsatasına asla fırsat vermeyeceğiz. Krizin arkasında başkalarını Nramalarına ve kendi gelecekleri için beka söylemine sarılmalarına gerek yoktur. Bizler bu ülkeyi yalnızca iktidar mensuplarına bırakmayacak kadar çok seviyoruz. Bu ülkede demokrasi ve adaletin kazanacağına da yürekten inanıyoruz” dedi. (DUVAR)