İftar menülerine yüzde 100 zam: Restoranların sofraları boş kaldı
Ekonomik zorluklar ramazanda da kendini gösterdi. İstanbul'da iftar menülerine gelen zam nedeniyle insanlar iftarı evlerinde açıyor. Restoranlar ise boş kalıyor.
DUVAR - Ramazan ayıyla birlikte oruç başladı. Restoran ve lokantalar da iftar menülerini hazırladı. Ancak restoranlar eskisi kadar dolu değil. Önceki ramazanlarda rezervasyonla yer bulanabilen lokanta ve restoranlar boş kaldı.
Esnaf maliyetlerin artışının menülere yansıdığını bu nedenle restoran ve lokantaların boş kaldığını söyledi. Bazı restoran sahipleri ise, iftar menülerindeki fiyatları özellikle düşük tutarak, müşteri çekmeye çalışıyor.
Bakırköy'de bir restoranın çalışanı Umut Karabulut, maliyetlerle birlikte iftar menülerindeki fiyatların da arttığına dikkat çekerek, "Bu seneki Ramazan ayında müşteri sayısı, geçen seneye göre azaldı. İşler şu an için kötü. Bu sene fiyatlar, geçen seneye göre daha çok yükseldi. Et pahalı ve alınmıyor. Esnaf satış yapamıyor ve para kazanamıyor. Şu an için işlerin çok düşük olduğunu söyleyebilirim. Ramazan ayının ilk gününde masaların tamamı boştu. Bakırköy ilçesinde sadece bizim restoranımızda değil, çoğu yerde boştu. Burada 15 kişi çalışıyor. Geçen seneye göre iftar menü fiyatlarımız arttı fakat bunun malzeme fiyatlarından kaynaklı olduğunu söyleyebilirim. Malzeme almakta zorlanıyoruz" diye konuştu.
Beyoğlu'nda restoran sahibi Orhan Boğdaycı, bu Ramazan'da geçen yıla göre işlerin daha durgun olduğunu belirterek, "Artan maliyetler fiyatları çok yükseltti. Bu durgunluğun da fiyatlardan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Et ürünlerinde ise ekstra bir yükseliş oldu. İnsanların alım gücünün düşmesinden dolayı, müşteri restorana gelmekte zorlanıyor. Bir etin kilosu 250-300 TL olmuş ve insanlar burada yemek yemekte zorlanıyor. Bu yüzden insanlar genelde evde yemek yemeyi tercih ediyorlar" dedi.