İHD Batman: 2021'de 5 kadın intihar etti, 2 kadın öldürüldü

Batman il genelinde kadına yönelik hak ihlallerini raporlaştıran İHD Batman Şubesi Kadın Komisyonu, kamu görevlilerine cezasızlık politikasını eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi Kadın Komisyonu, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası dolayısı ile Batman'da kadına yönelik gerçekleştirilen hak ihlallerini raporlaştırdı. Nasıroğlu İş Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen insan hakkı savunucuları yerel basından edindikleri veriler ışığında hazırladıkları raporda son 20 yılda Batman'da en az 28 kadının cinayete kurban gittiği vurguladı. Hak savunucuları raporla birlikte kamu personellerinin cezasızlık politikasına dikkat çekerek Uzman Çavuş Musa Orhan'ın kamu gücünden yararlandığını belirtti.

'SÖZLEŞMENİN KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ HÜKÜMLERİ VAR'

Basın toplantısında ilk olarak İHD Batman Şubesi Eş Başkanı Rümeysa Deniz Kaya konuştu. 2021 yılında kadınların yaşam hakkının yine ihlal edildiğine dikkat çekerek sözlerine başlayan Kaya, İstanbul Sözleşmesi'nin kadınlar için önemine değinerek ve sözleşmenin kadınlar için koruyucu, önleyici hükümlerinin olduğuna vurgu yaparak sözlerini sürdürdü. Sözleşmenin aynı zamanda cinsiyet eşitsizliğine yönelik de olduğunu dile getiren Kaya, KHK ile sözleşmeden Türkiye'nin çekildiği hatırlatmasında bulundu. Kaya şöyle devam etti: "Rastgele bir yere çiçek bıraksak, bir kadının mezarına denk gelecek kadar çok kadının öldürüldüğü günümüz Türkiye’sinde mevcut kanunların kadınları koruyamayıp kadın katillerini cesaretlendirdiği şartlarda İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıldığı duyuruldu."

BATMAN VERİLERİNİ PAYLAŞTI

İstanbul Sözleşmesi'ni savunduklarını dile getirerek devam eden Kaya, İHD Genel Merkezi'nin hazırladığı raporu ve Batman il genelinde kadınlara dönük hak ihlallerini raporlaştırdıklarını belirtti. Kaya, "2021'in ilk 11 ayında erkekler en az 290 kadını, 30 çocuğu öldürdü. 193 kadının ölümü şüpheli olarak basına yansıdı. Erkekler 89 kadına tecavüz etti, 412 kadını taciz etti, 642 kadını seks işçiliğine zorladı, 732 kadına şiddet uyguladı, 171 çocuğu istismar etti. Batman özelinde; 5 kadın intihar etti, 1 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti, 2 kadın öldürüldü, 2 kadın trafik kazasında hayatını kaybetti, 1 kadın ateşli silahlı saldırı da ağır yaralandı ve 1 zihinsel engelli kadına tecavüz edildi" diyerek verileri paylaştı.

CEZASIZLIK POLİTİKASINA DİKKAT ÇEKTİ

Kaya'nın ardından ise İHD Yöneticilerinden Gülbahar Kaya konuştu. Son 20 yılda Batman’da en az 28 kadının cinayete kurban gittiğini belirterek sözlerine başlayan Kaya, kamu personellerinin cezasızlık politikasına dikkat çekti. Kaya, İpek Er'e tecavüz etmesi sonrası kamuoyu baskısı ile önce tutuklanan ardından serbest bırakılan Uzman Çavuş Musa Orhan'ın yargıdan ceza almadan kurtulduğuna vurgu yaptı. Mahkeme kararının beraat yönünde şerh düşülmesine ilişkin Kaya, "Kolluk kuvvetlerinin kamunun gücüne güvenerek özellikle bölgemizde kadınlara ve kız çocuklarına yönelik olan taciz, tecavüz ve baskısını kabul etmiyoruz. İpek Er ve nice diğer kadınlar için adalet demeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu. Daha sonra Aysel Tuğluk'un cezaevinde kalamaz raporuna ilişkin değerlendirmede bulunan Kaya, Tuğluk'un serbest bırakılması çağrısında bulundu. Son olarak Kaya, "Şiddetsiz ve gerçek anlamda özgür bir yaşam hakkımızdır" diyerek sözlerine son verdi.