İHD Batman: Mehmet Şirin Maltu nerede?

İHD Batman Şubesi öncülüğünde düzenlenen "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" eyleminin 514'üncü haftasında gözaltında kaybedilen Mehmet Şirin Maltu'nun akıbeti soruldu.

Açıklamayı insan hakkı savunucularından Şirin Seçkin gerçekleştirdi.
Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılasın" eyleminin 514'üncü haftasında, Gülistan Caddesi girişinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, 1995 yılından bu yana kayıp olan Şirin Maltu'nun akıbetini sordu.

'MEHMET ŞİRİN MALTU KÖY BASKININDA GÖZALTINA ALINDI'

Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde açıklamayı insan hakkı savunucularından Şirin Seçkin yaptı. Seçkin, sadece kayıpların değil aynı zamanda faili meçhul cinayetlerde katledilen insanların da akıbetini sorduklarını ve faillerin yargılanması için bir araya geldiklerini vurguladı. Ocak 1995'den bu yana kayıp olan Mehmet Şirin Maltu'nun ailesinin yıllardır sorduğu soruyu 514'üncü haftada bir kez daha sorduklarını dile getiren Seçkin, şu ifadeleri kullandı:

"Soruyoruz Mehmet Şirin Maltu Nerede? Ocak 1995 tarihinde askerler, korucular ve özel timler tarafından iki askeri panzer eşliğinde Kozluk ilçesine bağlı Zediya mezrasına gece saatlerinde baskın düzenlendi. Bu baskında Mehmet Şirin Maltu gözaltına alındı. Ailesine, ertesi gün PKK sığınaklarını ve silahlarının göstermesi gerekçesi ile köye getirdiklerinde kendisine işkence yapıldığını, bundan dolayı ayakta duramayacak durumda olduğunu, hiçbir sığınak gösteremediğini ve PKK ile ilgisinin olmadığını söyledi. Aynı gün tekrar karakola götürüldü. Ailesi, götürülürken (Cengiz adlı) Bekirhan Jandarma Karakol Komutanı ve Kozluk Jandarma Bölük Komutanı olay yerinde olduğunu belirtti. Daha sonra M. Şirin Maltu’dan bir daha haber alınamadı. Ailesinin, yetkili makamlara yaptığı başvurulardan bir sonuç da çıkmadı."

Seçkin, kayıpların ve faili meçhul cinayetlerin araştırma ve ortaya çıkarma sorumluluğunun devlette olduğunu dile getirerek, "Devleti üzerine düşen görevi yerine getirmeye çağırıyoruz" diye seslendi.