İHD, gazeteci Çetin Abayay'ın faillerini sordu

Batman'daki kayıp yakınları, İHD Batman Şubesi öncülüğünde bir araya gelerek 1992 yılında faili meçhul cinayet ile öldürülen Özgür Halk Gazetesi çalışanı gazeteci Çetin Abayay'ın faillerini sordu.

Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - Batman'daki Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde İHD Batman Şubesi öncülüğünde bir araya gelen kayıp yakınları, "Failler Yargılansın Kayıplar Bulunsun" eyleminin 590'ıncı haftasında basın açıklaması yaptı. Bu haftaki açıklamayı İHD Batman Şubesi yöneticilerinden Abdurrahim Boğa okudu. Boğa, Cumartesi Anneleri'nin 1995 yılından bu yana Galatasaray Meydanı'nda olduğu hatırlatmasında bulunarak Anayasa'nın uygulanmasını ve annelere meydanların açılması çağrısında bulundu.

FAİLİ MEÇHUL CİNAYET İLE GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Boğa şunları söyledi:

"Gözaltında kaybetme ve cinayetlerin işlendiği 90’lı yıllardan beri cezasızlık politikası devam ettiğini, binlerce kayıp ve faili meçhul vakasında açılan sınırlı sayıdaki soruşturma dosyası zaman aşımıyla mükafatlandırıldığını, onlarca canın faili olanlar beraat kararlarıyla ödüllendirildiğini ve adeta yeni katliamlara açık kapı bırakılmakta olduğunu görüyoruz. Şüphesiz ki en büyük acıyı faili meçhul cinayetlerle katledilen ve kaybedilen insanların aileleri ve yakınları yaşamaktadır. Biz İnsan Hakları aktivistleri’ nin amacı bu insanların kaybediliş öyküleriyle beraber seslerini kamuoyuna duyurmak, ve sahipsiz olmadıklarını hatırlatmaktır" diyerek başladı. Ardından Boğa, "Her hafta olduğu gibi bu haftada 1992 yılında Batmanda katledilen gazeteci Çetin Abayay'ın hikayesini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Çetin Abayay 1992 yılının mayıs ayı başlarında Özgür Halk Gazetesi’nin Batman temsilcisi olarak çalışıyordu. Defalarca kez gözaltına alınan Çetin Abayay 29 Temmuz 1992 günü saat 19.30′da evine giderken saldırıya uğradı. İkisi 18-19 yaşlarında, biri 25 yaşlarında olan üç saldırgan, daha sonra Çetin Abayay'ın yanındaki arkadaşına da ateş etmek istedi ama silahları tutukluk yapınca kaçtılar. Kurşunlanarak ağır yaralanan Çetin Abayay, Batman Devlet Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından kaldırıldığı Diyarbakır Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 30 Temmuz 1992 günü saat 10.00′da yaşamını yitirdi."

Boğa, Abayay'ın faillerinin aradan bunca yıl geçmesine rağmen bulunmadığını söyleyerek, başta gazeteci Abayay olmak üzere hem kayıpların hem de faillerin akıbetini sormaya devam edeceklerini belirtti.

Yapılan oturma eylemi sonrası açıklama sona erdi.