İHD: Hasta mahpus Mehmet Emin Özkan tahliye edilsin

İHD İzmir Şubesi hastalıkları ve yaşı nedeniyle temel ihtiyaçlarını gideremeyen ve yüzde 87 engelli raporu bulunan hasta mahpus Mehmet Emin Özkan’ın tahliye edilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Dernğei (İHD) İzmir Şubesi, hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. Konak Eski Sümerbank önünde düzenlenen açıklamaya dernek üyelerinin yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katılırken, açıklamada “Susma suça ortak olma, ölüyorlar” ve “Ağır hasta mahpuslar ölüyor susma” yazılı pankartlar taşındı.

‘AĞIR HASTA VE İLERİ YAŞTA OLMASINA RAĞMEN TAHLİYE EDİLMEDİ’

Dernek adına açıklamada bulunan İHD İzmir Şube Hapishaneler Komisyonu'nun sözcüsü Ahmet Çiçek, Mehmet Emin Özkan’ın durumuna dikkat çekti. Özkan’ın görüntülerde yürüyemediğini, jandarmanın koluna girmesiyle adım atabildiğini ve ellerinin kelepçeli olduğunu hatırlatan Çiçek, Özkan’ın hayatını ve tutuklanma sürecini şu sözlerle anlattı:

“Diyarbakır D Tipi CİK’nda olan Mehmet Emin Özkan 1939’da Diyarbakır’ın Lice ilçesinde dünyaya geldi. 1993 yılına kadar Lice’de yaşadı ve tarımla uğraştı. Lice’nin yakılması ile Mersin’e göçtü. 1996’da 2 itirafçı ifadesi ile tutuklandı. İtirafçılar, ifadelerini geri çekmelerine ragmen ağır müebbet hapse mahkum edildi. Davası tekrardan görülmektedir. En son 16 Eylül 2021’de Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasına SEGBİS ile katılmış işitme, algılama sorunu yaşadığı için savunma yapamamıştı. Ağır hasta ve ileri yaşta olmasına rağmen tahliye edilmemişti.”

‘YÜZDE 87 ENGELLİ RAPORU VAR’

Çiçek, 1996 yılından bu yana, 25 yıl, cezaevinde olan Özkan’ın 84 yaşında olduğunu ve kronik kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak sorunları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma ve görme eksikliği, hafıza kaybı gibi hastalıkları bulunduğunu söyledi. Özkan’ın hastalıkları ve yaşı nedeniyle yeme, içme, banyo gibi temel ihtiyaçlarını gideremediğini aktaran Çiçek, Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nin 2015 yılında vermiş olduğu yüzde 87 engelli raporuna rağmen, yapılan infaz erteleme başvurusuna ise olumlu ya da olumsuz herhangi bir dönüş olmadığını belirtti.

Özkan’ın bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini vurgulayan Çiçek, “İnsan hakları savunucuları olarak yetkililere sesleniyoruz. Mehmet Emin Özkan’ın başına gelebilecek olumsuzluklardan sorumlusunuz. Bir an önce Özkan tahliye edilsin” dedi. (DUVAR)