İHD: Hasta ve yaşlı mahpus Makbule Özer serbest bırakılsın

İHD, 631. F Oturması kapsamında yaptığı açıklamada, "Hasta ve yaşlı mahpus Makbule Özer ve bütün hasta mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunmasını istiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 'F Oturması' eyleminin 631'inci haftasında, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan hasta mahpus, 82 yaşındaki Makbule Özer’in serbest bırakılmasını talep etti.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'ndan yapılan açıklama şöyle:

"82 yaşında, fiziki engelli ve yüzde 52 engelli raporu bulunan Makbule Özer; diyabet, astım, kemik erimesi ve tansiyon hastası olup, doğuştan yürüme engellidir. Bu hastalıkları ve yaşlılığa bağlı sorunları nedeniyle özel bakıma ihtiyaç duymakta ve kişisel ihtiyaçlarını ancak yakınlarının yardımı ile karşılayabilmektedir.

23 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirdiğimiz 539. F Oturması’nda da durumuna dikkat çektiğimiz Makbule Özer, kendisi ve eşi hakkında verilen toplam 2 yıl 1 aylık hapis cezasının kesinleşmesi üzerine, ilk olarak 9 Mayıs 2022 tarihinde tutuklanmış, hastalıklarının ileri derecede olması ve hapishane koşullarının sağlığına olumsuz etkisi nedeniyle sevk edildiği Adli Tıp Kurumu(ATK), düzenlediği raporda ” hapiste kalamaz” dediği için, infazı ertelenerek serbest bırakılmıştır. Aradan geçen sürede sağlık durumunda bir düzelme olmamasına rağmen, 22 Nisan 2024 tarihinde yeniden tutuklanmış ve hapishaneye konulmuştur.

Gelişmeler hakkında bilgi veren oğlu anlatımında;: “Annem bu yıl 82 yaşına girdi. Doğuştan iki ayağında sakatlığı var. Kemik erimesi var, astımı, nefes darlığı var, seçimden 1 ay önce İstanbul ATK’ya gitti. Annem ATK’ya giderken lavaboda düşüp ayağını incitmişti. Bu yüzden yürüyemiyordu, sağlığı kötüydü. Buna rağmen ATK ‘R Tipi bir hapishanede kalabilir’ raporu verip bunu Van Edremit Savcılığı’na göndermiş. Savcılık tutuklama kararı çıkarmış ve rapor savcılığa geldikten saatler sonra ise annem tutuklandı. …En yakınımızda olan R Tipi Hapishane Elazığ’da, diğerleri İzmir ve İstanbul’da. Annemizin Elâzığ bile olsa, başka bir hapishaneye götürülmesini değil, … serbest bırakılmasını istiyoruz…” demiştir.

Tutuklanmadan evvel, infazın “ev hapsi” şeklinde uygulanması talebinde bulunmasına rağmen bu talebi kabul edilmeyen Makbule Özer’in yeniden tutuklanması, sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturmaktadır.

631. F Oturması kapsamında bu hafta, hasta ve yaşlı mahpus Makbule Özer ve bütün hasta mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz. Makbule Özer serbest bırakılsın. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın. Tedavi haktır engellenemez."

 

Etiketler ihd Makbule Özer