İHD Hatay: Samandağ’da gözaltındaki 29 kişiye işkence yapıldı
İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi, geçen hafta Samandağ’da bir kafede gözaltına alınan 29 kişinin darbedilerek çeşitli işkencelere maruz kaldığını açıkladı.
Burcu Özkaya Günaydın
HATAY - Hatay’ın Samandağ ilçesinde 22.01.2022 tarihinde bir kafede yapılan müzik etkinliği polisler tarafından basıldı, 16’sı çocuk 29 kişi 'terör örgütü propagandası’ yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. 24 Ocak tarihinde gözaltına alınan 7 kişi İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi’ne başvuru yaparak, şiddete uğradıklarını beyan etti. Olayla ilgili rapor hazırlayan İHD Hatay, bugün dernek binasından yaptıkları açıklama ile raporu basınla paylaştı. Açıklamayı İHD Hatay Eş Başkanı Mürsel Salmanoğlu yaptı.
'GÖZALTI ARACINDA HAVASIZ KALDIK'
Samandağ’da bir kafede müzik etkinliği olduğu esnada çok sayıda polisin kafeyi basarak, "arama emrimiz var, gözaltı yapacağız" dediğini, fakat olayın mağdurlarına arama emrini ve gözaltı kararını göstermediklerini belirten Salmanoğlu, “Polisler yumruk ve tekmelerle orada bulunan çoğu çocuk birçok kişiye şiddet uygulayarak, gözaltına alıyor. Gözaltı esnasında bazı kişiler, tekme ve yumruklanarak yerlerde sürükleniyor. Hakaret edildiği ve gözaltı otobüsüne insanlar tıka basa doldurulduğu için havasız kalmışlar. Nefes alamadıkları dile getirmelerine rağmen otobüsün kapısı açılmadığı gibi otobüsün içine biber gazı sıkılmış. Gözaltına alınanlar direkt hastaneye götürülmediği gibi TEM’de 8 saat soğuk ve karanlık bir odada ayakta bekletilerek, avukatlarıyla görüşmelerine izin verilmedi" diye konuştu.
'ANNEYE, SUÇ KIZINIZIN ÜZERİNE KALACAK DENİLDİ'
Polislerin, 18 yaş altı çocuğunu almak için gelen bir anneye, "Kızınız örgüt toplantılarına katılıyor, suç üzerine kalacak" denilmesi üzerine annenin fenalaştığını söyleyen Salmanoğlu, devamla şöyle dedi: "Buna tepki verenlere ise hakaret edildi. 8 saat sonra götürüldükleri hastanede muayene sırasında polisler dışarı çıkmadı. Doktorların bazıları da ilgilenmedi. Birçok hak ihlali yaşandı. İHD Hatay olarak olaya şahit olan esnaf ve kişilerin de polisin ters kelepçe yaparak orantısız güç kullandığını söyledi."
'İŞKENCEYE TAKİPSİZLİK VERİLİYOR'
Türkiye’de işkence suçunun kovuşturulması için yasadaki muğlaklığın yerini koruduğunu, işkence suçu nedeniyle yapılan suç duyurusu başvurularına çeşitli gerekçeler ile takipsizlikle sonuçlandığını vurgulayan Mürsel Salmanoğlu, 2021 yılının ilk 11 ayında; İHD Dokümantasyon Birimi’nin tespitlerine göre resmi gözaltı yerlerinde en az 415 kişi işkence ve diğer kötü muameleye maruz kaldığını ifade etti.
İnsan hakları savunucuları olarak ilgili kurumlara Türkiye’nin taraf olduğu ve yükümlülüğü ve uluslararası sözleşmeleri hatırlatan Salmanoğlu, ilgili kurumları gerekli soruşturmayı açmaya ve hak ihlallerinin yaşanmaması için önlem almaya çağırdı.