İHD: Newroz'un yeni bir barış sürecine giden yolun başlangıcı olmasını dileriz

İnsan Hakları Derneği, Newroz açıklamasında "Newroz’un devam eden çatışma ve savaşa karşı barış getirmesini, yeni bir barış sürecine giden yolun başlangıcı olmasını dileriz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği'nden yapılan açıklamada, "Newroz, Kürtler başta olmak üzere ezilenlerin demokrasi ve barış için mücadelesinin simgesidir. İnsan hakları savunucuları olarak bu yıl kutlanacak Newroz’un devam eden çatışma ve savaşa karşı barış getirmesini, yeni bir barış sürecine giden yolun başlangıcı olmasını ve bu vesileyle özgürlüklere kavuşacağımız bir yıl olmasını dileriz" denildi.

İHD'den yapılan açıklama şöyle:

"Newroz, tarihsel olarak Dehak zalimliğine karşı Demirci Kawa’nın mücadelesinden bu yana birçok ülkede geleneksel olarak kutlanmaktadır. Newroz, geçmişten bu yana ezilenlerin mücadelesi ile şekillenmiş bir mücadele günü olarak tanımlanabilir. Newroz kutlamaları için birçok ülkede olduğu gibi coğrafyamızda da uzun mücadeleler verilmiş; 90’lı yıllarda Kürtlerin çoğunlukla yaşadığı kentlerde Newroz kutlamaları yasaklanmış, yine birçok kentte Newroz’u kutlamak isteyen yurttaşlar katledilmiş ve birçoğu da yaralanmıştır. Newroz böylesi tarihi mücadele ve bedeller sonucu günümüzde kitlesel olarak kutlanan bir gün olmuştur.

Türkiye’de özellikle 2013-2015 yılları arasında başlayan çözüm süreci girişiminin başarısız olması ile 24 Temmuz 2015 tarihinden bu yana devam eden silahlı çatışma ve bölgesel savaş hali; Kürt sorununu çözümsüz bırakmış ve Türkiye’nin giderek otoriterleştiği, Kürtler başta olmak üzere muhalif bütün kesimleri baskı rejimi altında yaşamaya zorlayan bir sürecin başlangıcı olmuştur. Bu baskı ortamında temel hak ve özgürlükler konusunda gerileme yaşandığı; Türkiye’de giderek artan ırkçılık ve özelde Kürt karşıtlığı üzerinden toplumsal barış taleplerinin bastırıldığı bir dönemi yaşıyoruz.

Son zamanlarda İsrail ve Filistin arasındaki çatışma hali ile Türkiye’nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne ve Rojava’ya yönelik barışçıl olmayan tutumu; Ortadoğu halklarının barış taleplerini görmezden gelen, savaş politikalarında ısrar eden bir tutumdur.

2024 yılı Newroz’u vesilesi ile hatırlatmak isteriz ki insan hakları ve demokrasi mücadelesi, her türlü baskı yöntemine rağmen devam etmektedir. Newroz, Kürtler başta olmak üzere ezilenlerin demokrasi ve barış için mücadelesinin simgesidir. Dolayısıyla ne kadar baskı uygulanırsa uygulansın; baskıya maruz bırakılanlar her yıl Newroz kutlamaları ile taleplerini yeniden daha yüksek bir sesle dile getirmektedirler. İşte Newroz’un gerçek anlamı da budur. Nitekim coğrafyamızda da Newroz kutlamaları bütün baskı ve olumsuz koşullara rağmen kitlesel olarak kutlanmakta; Newroz alanlarından özgürlük ve onurlu bir barış talepleri seslendirilmektedir.

Türkiye’deki siyasi iktidarın bu barış taleplerine kulak vermesi gerektiği kanaatindeyiz. İHD olarak, Türkiye’de onurlu bir barışın tesisi için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

İnsan hakları savunucuları olarak bu yıl kutlanacak Newroz’un devam eden çatışma ve savaşa karşı barış getirmesini, yeni bir barış sürecine giden yolun başlangıcı olmasını ve bu vesileyle özgürlüklere kavuşacağımız bir yıl olmasını dileriz."