İHD Van şubesi, Fehmi Tosun’un akıbetini sordu
İHD Van Şubesi, Cumartesi Anneleri’ne destek için yaptığı basın açıklamasını bu hafta da şube bürosunda gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, Fehmi Tosun’un akıbeti soruldu.
VAN - Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’ne destek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi tarafından basın açıklaması düzendi.
Önceki haftalarda, İHD Van Şubesi binası önünde yapılmak istenen basın açıklamasına polis, valiliğin son 12 haftadır çıkardığı eylem yasağını gerekçe göstererek izin vermiyordu. Bu hafta da İHD Van Şubesi’nin bulunduğu binanın önünde yine çok sayıda polis görevlendirildi. Ancak, basın açıklaması bu hafta da şube bürosunda yapıldı.
İHD Van Şubesi basın açıklamasını geçtiğimiz hafta da şube binasında yapmaya karar vermişti ve yapılan açıklamada, “Halkımızın ve çevre esnafının zarar görmemesi için basın açıklamalarımızı dernek binamızda yapmaya karar verdik” denilmişti.
'İSTİKLAL CADDESİ VE GALATASARAY ADETA AÇIK İŞKENCE MEKANINA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA'
İHD adına basın açıklamasını, yönetim kurulu üyesi Ayten Kıran okudu. Açıklamada, “Gözaltında kaybedilen sevdiklerimiz bulunsun talebimize devleti yönetenler, dozu gittikçe artan polis şiddeti ile karşılık veriyor. 28 haftadır İstiklal Caddesi ve Galatasaray adeta açık işkence mekanına dönüşmüş durumda. Galatasaray’dan yükselen ‘Kayıplarımız nerede?’ feryadımıza şimdi işkence çığlıklarımız eşlik ediyor” denildi.
FEHMİ TOSUN’UN AKIBETİ SORULDU
Yapılan açıklamada; 19 Ekim 1995 günü İstanbul’un Avcılar ilçesinde yakın arkadaşı Hüseyin Aydemir ile birlikte gözaltında kaybedilen 35 yaşındaki 5 çocuk babası Fehmi Tosun’un akıbeti soruldu. Tosun’ın gözaltına alındığı günün akşamında silahlı, telsizli, sivil giysili üç kişi tarafından 34 UD 597 plakalı beyaz Renault marka araçla evinin önüne getirildiği, eşi ve çocuklarının Tosun’un yanına koşunca zorla araca bindirilerek götürüldüğü belirtildi.
Yaşanan olayın ardından Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun’un Avcılar Karakolu’na giderek eşini kaçıran aracın plakasını vermesine rağmen, plakayı kontrol eden polislerin kendisine “Bizim yapacağımız bir şey yok” cevabını verdiği vurgulandı.
'HÜKÜMET ETKİN BİR SORUŞTURMA YAPILMASINI SAĞLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ YERİNE GETİRMEDİ'
İç hukuktan sonuç alamayan ailenin AİHM’e başvuru yaptığını belirten İHD Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ayten Kıran, “2003 yılında sonuçlanan davada AKP hükümeti AİHM’e verdiği savunmada ‘Hükümetimiz Fehmi Tosun’un kaybolması olayının meydana gelmesinden dolayı üzgündür. Bir kimsenin kaybolması olayı hakkındaki soruşturmanın eksik yapılmasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. maddesinin ihlalini oluşturduğu kabul edilmektedir’ dedi. Ancak hükümet Fehmi Tosun dosyasında etkin bir soruşturma yapılmasını sağlama yükümlülüğünü yerine getirmedi. Zamanaşımından takipsizlik kararı verilen dosya kapatıldı. Takipsizlik kararlarına yapılan itirazlar reddedildi. İdari ve yargısal yollarının tamamını tüketen aile bir sonuç alamadı” dedi.
'YA İNSANLIK YIKIMINA DUR DİYECEĞİZ YA DA PARÇASI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Açıklamanın devamında, “969. haftamızda bir kez daha söylüyoruz: Fehmi Tosun’u ve tüm kayıplarımızı aramaktan, faillerinin yargılanarak cezalandırılmasını talep etmekten vazgeçmeyeceğiz. Kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz. 969. haftamızda kalbimiz Filistin için kan ağlarken bir kez daha hatırlatıyoruz: Ya vicdan ve adalette birleşecek, önce kendi ülkemizden başlayarak dünyanın her yerinde insanlık yıkımına dur diyeceğiz, ya da bu yıkımın seyircisi, parçası olmaya devam edeceğiz” denildi.