İHD'den çağrı: Zilan Gümüş'ü takip eden kişiler hakkında soruşturma yürütün

İHD, İzmir şube eş başkanı Zilan Gümüş'ün sivil polislerce takip edildiğini belirterek, "Gümüş’ü takip, taciz ve tehdit eden kişiler hakkında derhal etkili ve şeffaf soruşturma yürütün" çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği'nden yapılan açıklamada, İHD İzmir şube eş başkanı Avukat Zilan Gümüş'ün bir süredir İzmir emniyetine bağlı sivil polislerce, derneğe, evine ve avukatlık bürosuna gidiş gelişlerde takip edildiği belirtildi.

İHD'den yapılan çağrıda, "İzmir şubemiz eş başkanı Avukat Zilan Gümüş’ü takip, taciz ve tehdit eden kişiler hakkında derhal etkili ve şeffaf bir soruşturma yürütün. Zilan Gümüş’ün takip, taciz ve tehdit edilmesine son verin ve yeniden böyle bir durumun yaşanmaması için gerekli önlemleri alın. İnsan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütü aktivistlerini hedef göstermekten, yaftalamaktan ve kriminalize edici politikalardan vaz geçin" denildi.

İHD'den yapılan açıklama şöyle:

“İnsan hakları savunucularına yönelik yıldırma, taciz ve tehdittin son örneği İzmir’de yaşanmıştır. İHD İzmir şube eş başkanı Av. Zilan Gümüş bir süredir İzmir emniyetine bağlı sivil polislerce, derneğe, evine ve avukatlık bürosuna gidiş gelişlerde takip edildiğini fark etmiştir. Kendisini takip eden kişilerden birisinin sivil toplum faaliyetleri sırasında muhatap olduğu ve tanıdığı polis olduğunu fark etmesiyle aylarca yaşadığı takip ve tehdit kaygısı somutlaşmış ve bu durum İzmir İnsan Hakları ve Hukuk Örgütlerince kamuoyuna açıklanmıştır. Avukat ve İnsan hakları savunucusu olan Zilan Gümüş İHD İzmir şubesi eş başkanıdır. Yürüttüğü bütün faaliyetleri kamuoyuna açık ve insan hakları savunucusu faaliyetidir. Zilan Gümüş’ün polis olduğu anlaşılan kişilerce izlenmesi, takip edilmesi, tehdit ve tacizlere maruz kalması insan hakları savunucularını baskı altına almaya, kriminalize etmeye ve yaftalamaya yönelik eylemlerdir. Ayrıca kişi güvenliği ve dokunulmazlığı, özel hayatın gizliliği, örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğünün yasadışı yollarla ihlal edilmesidir. Öte yandan Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihat ve kararları ile taraf olunan hak temelli belgeleri tanımama anlamındadır. Bu durum son günlerde kamuoyunda gündem olan “yargı reformu, insan hakları eylem planı” gibi söylemlerin ne kadar anlamsız olduğunun da kanıtıdır.

Türkiye’nin altına imza attığı sözleşme ve belgeler ile bir parçası haline geldiği evrensel insan hakları hukuku, insan hakları savunucularının korunmasını demokratik bir toplumun olmazsa olmaz esaslarından biri olarak kabul eder. Bu belgelerden biri olan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’ne göre taraf devletler, bildirgede amaçlanan hakların meşru kullanımı çerçevesinde insan hakları savunucularını şiddet, tehdit, misilleme eylemi, fiili veya hukuksal ayrımcılık, baskı veya diğer keyfi hareketlere karşı korumakla, tüm bu sıralananları suç olarak kabul etmek ve işlem yapmakla yükümlüdürler.

Biz insan hakları savunucuları, geçmişten bu yana her durum ve şartta, her türlü hak ihlali karşısında mücadele ettik ve etmeye devam edeceğiz. İnsan hak ve özgürlüklerini savunan hak savunucularına yönelik, idari, yargısal taciz ve yaftalama, kriminalize edici baskı politikaları hiçbir şekilde kabul edilemez.

Bu nedenle yetkililere çağrımız şudur: İHD İzmir şubemiz eş başkanı Avukat Zilan Gümüş’ü takip, taciz ve tehdit eden kişiler hakkında derhal etkili ve şeffaf bir soruşturma yürütün. Zilan Gümüş’ün takip, taciz ve tehdit edilmesine son verin ve yeniden böyle bir durumun yaşanmaması için gerekli önlemleri alın. İnsan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütü aktivistlerini hedef göstermekten, yaftalamaktan ve kriminalize edici politikalardan vaz geçin. Hukukun tüm kurul ve kurallarıyla üstün hale gelmesi için insan hakları savunucularının ortaya koyduğu hak ihlallerini giderin ve yüzleşin. Herkese hukuk güvencesi sağlayacak insan haklarına dayalı barışçıl ve demokratik politikalara dönün.

İnsan Hakları Derneği olarak İzmir şube eş başkanımız Av. Zilan Gümüş’e yönelik gerçekleştirilen takip, taciz ve tehdittin tüm insan hakları savunucularına yapıldığını değerlendiriyoruz. Sürecin takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna duyuruyoruz. İnsan hakları savunucuları susmadı, susmayacak."