IKBY: 5 yıldır Türkiye'de olan IŞİD'li yakalandı

Kürt Bölgesel Güvenlik Konseyi, Socrates Khalil isimli IŞİD'li'nin 'Türkiye'de beş yıl geçirdikten sonra, sahte bir pasaportla Kürdistan'a döndüğünü ve hızla yakalandığını' açıkladı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi, IŞİD'in üst düzey isimlerinden Socrates Khalil'in yakalandığını duyurdu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Khalil, IŞİD'in eski lideri Ebu Bekir El Bağdadi'ye yakın bir isim olarak biliniyordu. Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Khalil, Türkiye'de beş yıl geçirdikten sonra, sahte bir pasaportla Kürdistan'a döndü ve hızla yakalandı" ifadelerini kullandı. Açıklamada, Khalil'in IŞİD için bomba yaptığı ve El Bağdadi tarafından kendisine pek çok büyük operasyon görevi verildiği belirtildi. Açıklamaya göre, Khalil aynı zamanda 2014 yılında Musul'un IŞİD tarafından ele geçirilmesinde de önemli bir rol oynamış, Irak güçleri ile Peşmerge güçlerine karşı pek çok çatışmada yer almıştı. 

'SAHTE PASAPORTLA YENİDEN TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPTIM'

IKBY'nin başkenti Erbil merkezli Rûdaw haber sitesi de konuya ilişkin haberinde, IŞİD'in Musul'u kaybetmesinin ardından 2018 tarihinde Ammar Hazım Muhammed ismiyle düzenlenen sahte bir pasaport ile Musul’a yeniden giriş yaptığını aktardı.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi’nin yayımladığı videoda konuşan Khalil 1987 yılında Musul’da dünyaya geldiğini, 2013’te IŞİD'le ilişkilendiğini, 2014’de IŞİD'e katıldığını ve yürüttüğü faaliyetler ile Musul’da gerçekleştirdiği bombalı saldırılardan bahsetti. Khalil, sahte bir pasaportla Türkiye’ye giriş yaptığını, orada yaşadığı sıkıntılar nedeniyle Kerkük’e dönmek zorunda kaldığını, ardından Bağdat’a gittiğini belirtti. Her iki kentte kalamayan Khalil sahte pasaportla Türkiye’ye yeniden giriş yaptığını söyledi.

Videodaki itiraflarında Khalil, 5 yıl aradan sonra Türkiye’den Kürdistan Bölgesi’ne sahte belgelerle giriş yapmak isterken asayiş güçleri tarafından yakalandığını anlattı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler IŞİD IKBY