IKBY'de Süleymaniye patlaması için araştırma komisyonu kurulacak

Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nın bombalanmasını soruşturmak üzere IKBY'de araştırma komisyonu kurulacağı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), Süleymaniye kentinde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi'nin hedef alındığı belirtilen saldırıya ilişkin bir araştırma komisyonu kuracağı belirtildi. Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) kontrolündeki Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'na yönelik saldırının soruşturulacağı aktarıldı.

TÜRKİYE'NİN HAVA SAHASINI KAPATMASI ARAŞTIRILACAK

Rûdaw'ın haberine göre, IKBY Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nın bombalanmasını soruşturmak üzere bir araştırma komisyonu kurulması kararı aldı. Kurulmasına karar verilen komisyonun Türkiye hava sahasının Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nı kullanan uçaklara kapatılması ve 7 Nisan’da havalimanı yakınlarında gerçekleştirilen saldırıyı araştırmasına karar verildi.

Açıklamada, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Süleymaniye Havalimanı'ndaki faaliyetlerden haberdar değil ve bu faaliyetler, yürürlükteki hükümet yasalarının dışındadır. Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Süleymaniye Havalimanı'ndaki faaliyetlerinden haberdar olmaması kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu?

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye hava sahasının 3 Temmuz'a kadar Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan uçuşlara kapatıldığını açıklamıştı. 5 Nisan'da yapılan açıklamada, bu kararın alınmasına 'PKK’nin Süleymaniye’deki faaliyetleri' gerekçe gösterilmişti. 

7 Nisan’da ise Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nın yakınlarında bir hava saldırısı düzenlenmiş ve saldırının hedefinin SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi olduğu ileri sürülmüştü. SDG, Abdi'nin hedef alındığına yönelik iddiaları yalanlamış ve “Genel komutanımız görevinin başındadır. Bu tür haberler, Kürdistan Bölgesi'ndeki bazı güçlere karşı siyasi şantaj amacı taşımaktadır” açıklamasında bulunmuştu. Daha sonra ise SDG, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'na yönelik SİHA saldırısı esnasında Abdi'nin Süleymaniye'de olduğunu doğrulamıştı. (DIŞ HABERLER)