İki genç yıldızın çevresinde karınca ısırığının ‘yakan’ asidi keşfedildi
Uzay bilimciler, James Webb Uzay Teleskobu ile iki 'ön yıldız' üzerinde yaptıkları çalışmada, yıldızların çevresinde sirke ve karınca ısırığında bulunan kimyasal maddelere rastladı.
DUVAR - James Webb Uzay Teleskobu ile araştırma yapan uzay bilimciler, iki genç yıldızın çevresinde sirke, karınca ısırığı ve margaritada bulunan yaygın kimyasal maddelere rastladı. Bilim insanlarının keşfini NASA kamuoyuna duyurdu.
CNN International’ın aktardığına göre, uzay bilimcilerin rastladığı kompleks moleküllerden ikisi sirkede de bulunan asetik asit ile etanol olarak da bilinen etil alkoldü. Bilim insanları, bu iki yıldızın çevresinde ayrıca formik asit ya da ‘karınca asidi’ de keşfetti. Söz konusu asit, karınca ısırdığında duyulan yanma hissine sebep oluyor.
Bilim insanları ayrıca iki yıldızın çevresinde sülfür dioksit, metan ve formaldehid de olduğunu gözlemledi. Uzay bilimcilere göre, sülfür dioksit gibi sülfür içeren maddeler, Dünya’nın ilk dönemlerinde yaşamın ortaya çıkmasında etkili olmuş olabilir.
Yeni keşfedilen moleküller, IRAS 2A ve IRAS 23385 adı verilen iki ‘ön yıldızın’ (protostar) çevresinde buzlu bileşikler olarak tespit edildi. Yıldızlar, dönen gaz ve toz bulutlarından oluşurken, geriye kalan maddeler ise gezegenlerin oluşmasını sağlıyor.