İki moda devi hakkında 'kayyım' kararı: 'Emek sömürüsü yapılıyor'

Lüks giyim markaları Dior ve Armani için de İtalya'da üretim yapan tesislerde yabancı iş gücünün sömürüldüğü tespitinde bulunuldu. İki markanın üretim operasyonları 'mahkeme idaresine' alındı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'nın Milano kentinde açılan bir soruşturma, lüks giyim markaları Dior ve Armani için çanta ve diğer deri ürünleri üreten yerel üretim tesisi ve fabrikalardaki olumsuz çalışma koşullarını ortaya koydu. Soruşturma kapsamında yapılan incelemeler, Dior'un tedarikçiye parça başına 53 euro ödeme yaptığını, üretimi tamamlanan ürünün ise 2 bin 600 ila 2 bin 780 euro arasında satıldığını ortaya koydu. Benzer şekilde, tanesi tedarikçiye 93 euroya satılan bir ürün ise Armani'ye 250 euroya satılıyordu. Söz konusu ürün ise daha sonra Armani mağazalarında yaklaşık bin 800 euroya satışa çıkarılıyordu. 

The Wall Street Journal'ın (SWJ) aktardığına göre, İtalyan savcılar, soruşturma kapsamında baskın yapılan fabrika ve tesislerde diğer moda markaları için de üretim yaptığını bildirdi. Soruşturma, başta Dior ve Armani olmak üzere lüks markalar için üretim yapılan bu tesislerde 'sömürülmüş yabancı emeğin kullanıldığını' gösterdi. Milano Ceza Mahkemesi Başkanı Fabio Roia, konuya ilişkin, "Bir ürünü üretmek neden bu kadar az tutuyor? Markaların kendilerine bu soruyu sorması gerekiyor" dedi. Soruşturmadan doğan mahkeme kararları, lüks markaları 'tedarik zincirlerini yeterli ölçüde denetlemediği' için de eleştirdi. 

DIOR VE ARMANI HAKKINDA 'MAHKEME YÖNETİMİ' KARARI

Şirketler bu bulgularla ilgili doğrudan bir suçlama ile karşı karşıya kalmazken, bağımsız tedarikçilere 'emek sömürüsü' ve 'uygun belgelendirme olmadan işçi çalıştırma' suçlamaları yöneltilebilir. LVMH'in sahibi olduğu Dior, konu hakkında yorum yapmayı reddetti. Mahkeme belgelerine göre, marka, yakın zaman önce tedarik zincirindeki sorunları nasıl çözeceğine ilişkin önlemlerin yer aldığı bir belgeyi sundu. Armani ise konuya ilişkin olarak, 'tedarik zincirindeki suiistimalleri en aza indirmek için kontrol ve önleme amaçlı önlemlerin olduğunu' ve yetkililerle 'en yüksek şeffaflık ile işbirliği içinde olduklarını' savundu. 

İtalya'da devam eden soruşturma kapsamında, haziran ayında Dior'un bir birimi olan Manufactures Dior SRL 'mahkeme yönetimi' altına alınmıştı. Markanın üretim operasyonlarına yönelik alınan bu 'kayyım' kararı, söz konusu markanın tedarik zincirinde, göçmen işçilere kötü davranılan, Çinlilerin sahip olduğu İtalya'daki firmaların da bulunduğuna hükmedilmesinin ardından gelmişti. Benzer bir karar, nisan ayında Armani için, ocak ayında ise Alviero Martini markası için de alınmıştı. 

'İŞÇİLER İŞ YERİNDE UYUMAYA ZORLANIYOR'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, lüks marka devi LVMH'nin Dior marka çanta üreten İtalyan yan kuruluşu, işçi haklarını ihlal eden Çinli taşeron şirketlere iş verdiği iddiasına yönelik soruşturmanın ardından haziran ayının başlarında mahkeme denetimine alınmıştı. 34 sayfalık söz konusu mahkeme kararında, işçilerin '24 saat boyunca çalıştırılması' amacıyla iş yerinde uyumaya zorlandığı belirtilmişti.

Elektrik tüketimi verileri ise 'tatiller de dahil olmak üzere kesintisiz gece-gündüz üretim döngülerini' ortaya koymuştu. Ayrıca, belgede ifade edilene göre, makinelerin güvenlik cihazları da işçilerin daha hızlı çalışması için çıkarılmıştı. Dior hakkında verilen karar, Milano'daki mahkemenin bu yıl önleyici tedbirler kapsamında aldığı üçüncü karar oldu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)