Alan da memnun değil satan da

Üniversitelerin uzaktan eğitime devam etme kararı almasının ardından, ikinci el ev eşyası satışı yapan esnaf sancılı bir döneme girdi, stoklar artıkça arttı. İstanbul'da dükkanları olan Şahin Yavuz, “Yüzde yüz olan satış potansiyelimiz yüzde 50'nin altına düştü” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü nedeniyle üniversite eğitimlerinin uzaktan yapılması ikinci el eşya satışlarını da olumsuz etkiledi. İkinci el eşya alım satımlarının en yoğun olduğu eylül-ekim ayları bu yıl durma noktasına geldi. Esnaflar satışlarda yaşanan durgunluğun bir an önce bitmesini diliyor.

11 Mart'ta ilk korona virüsü vakasının Türkiye'de görülmesinden sonra okullar online eğitime geçmişti. İstanbul'daki öğrenciler evlerindeki eşyaları ikinci el alım-satım yapan ensafa satarak memleketlerine gitti. Esnaf, aldıkları eşyaları ekim-eylül ayında öğrencilerin tekrar gelme umuduyla stok yapmıştı ancak bekledikleri gibi olmadı. Artan vaka ve ölümler nedeniyle üniversiteler online eğitime devam etme kararı aldı. 

Üniversiteler yeni eğitim ve öğretim yılına uzaktan eğitim ile başlayınca özellikle öğrencilerin en yoğun ev kiraladığı yerlerde ikinci el eşya satan dükkanların satışları durma noktasına geldi. İstanbul dışından gelen öğrencilerin en yoğun olduğu semtler arasında Beşiktaş, Avcılar ve Şirinevler yer alıyor. Öğrenciler evdeki eşyalarını elden çıkarmaya kalkınca ikinci el eşyacıların depoları doldu. Bu durum hem esnafı hem ellerindeki eşyasını satmak isteyenleri olumsuz etkiledi. 

Şirinevler'de ikinci el ev eşya satan Emin Kınaca, öğrencilerin gelmemesinin kendilerini çok kötü etkilediğini belirtiyor.

Yılladır Sefaköy'de ikinci el alım-satım yapan Fatih Yalçın, korona virüsü salgınının bir an önce bitmesini beklediğini, işlerinin ister istemez etkilediğini ve zor durumda kaldıklarını söylüyor.

'SATIŞLAR YÜZDE 50'NİN ALTINA DÜŞTÜ'

İstanbul'un farklı noktalarında şubeleri olan Şahin Yavuz ise durumu şöyle özetliyor: “Pandemi bizim işleri zaten sekteye uğrattı. Yüzde yüz olan satış potansiyelimiz yüzde 50'nin altına düşürdü . Genelde öğrenci sezonu şu dönem. Normalde bu iki ve üç ay hep öğrencilere toplu eşyalar verirdik. Bende olmasa bile arkadaşlarımızdan temin ederek bir şekilde tamamlıyorduk. Öğrenciler olmayınca stoklar doldu. Bunda da vardır bir hayır deyip sineye çekeceğiz mecburiyetten. İnşallah şu korona son bulur.”

Selim Doğan.

'SATIŞ OLMADIĞI İÇİN ALIM DA OLMUYOR'

Öğrencilerin yoğun olarak ev kiraladığı yerlerden biri de Beşiktaş. 40 yılı aşkın süredir babasının yeri olan dükkanda ikinci el eşya alıp satan  Selim Doğan, bu sene mezun olan üniversite öğrencilerden biri. Sağlık yönetiminde iş bulamadığı için baba mesleğini yürütmeye çalışıyor.  Doğan; “Eylül ve Ekim aylarının bizim işler için en hareketli dönem olması gerekiyordu. Ama okullar açılmadı ve insanlar pandemi nedeniyle ikinci el eşya almaya sıcak bakmıyor. Bütün etmenler eksi yönde. Okullar uzaktan eğitime geçince öğrenciler kendi eşyalarını internet üzerinden sattı. Biz alamıyoruz çünkü dükkanda yer kalmadı. Satış olmadığı için alım da yapamıyoruz. İnsanlar eşyalarını satmak istiyor. Belki daha ucuza vermek istiyor elden çıkarmak için belki para bile almayacak ancak biz satış yapamadığımız için gidip alamıyoruz” dedi.