İkinci iade kararına rağmen üç kez üniversiteden atıldı

Anadolu Üniversitesi, Barış Işık hakkında 'Marksist, FETÖ'cü, masonik örgütle bağlantılı' diyerek soruşturma başlattı. Mahkeme, Işık'ı 2 kez göreve iade etmesine rağmen üniversite 3. kez işten attı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde akademisyen olan Barış Işık'ın görevine iki yıl önce son verildi. Gerekçe olarak, 'Masonik - FETÖ'cü - Marksist cephe adında bir yapılanma içinde...' denilerek yüz kızartıcı faaliyetlerde bulunduğu iddia edildi. Işık hakkında mahkeme iki kez göreve iade kararı vermesine rağmen üniversite üçüncü kez Işık'ı ihraç etti.

MAHKEME USULE UYGUN BULMADI

Işık'ın 2019 Eylül ayında, 'terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olduğu' ve 'yüz kızartıcı faaliyetlerde bulunduğu' gerekçesiyle ataması yenilenmedi. Işık daha sonra hakkında bir soruşturma başlatıldığını öğrendi. İdari soruşturmada 'Masonik-FETÖ'cü-Marksist cephe' adında bir örgüt olduğu ve birçok akademisyenin bu örgüte üye olduğu iddia edildi. Üniversite yönetimine göre Işık da bu örgüte üye olan akademisyenlerden biriydi. Bu gelişmelerin üzerine Işık, mahkemeye başvurdu. Eskişehir 1'nci İdare Mahkemesi fakülte yönetim kurulunun görüşünün alınmadığı, usule aykırı işlem yapıldığı gerekçesiyle bir yıl sonra bu işlemi iptal etti. 

İKİNCİ İADE KARARI

Üniversite ise 2020 yılının Aralık ayında bu kez fakülte yönetim kurulundan karar alarak ikinci kez atamayı yenilemedi. Böylece Işık ikinci kez üniversiteden atılmış oldu. Işık üniversiteden ikinci kez atılmasına karşı idare mahkemesinde iptal davası açtı. Eskişehir 2'nci İdare Mahkemesi, Işık için, 'Görevinde başarısız olduğu, akademik olarak yetersiz ve disiplinsiz' iddialarının somut ve objektif olmadığına vurgu yaparak ikinci kez iade kararı verdi. Mahkeme kararından sonra Işık görevine iade edildi. Ancak Işık bu kez mobbing'e maruz kaldı. 30 Eylül 2022'de 'kürsüde ihtiyaç olmadığı' gerekçesiyle Işık'ın ataması 10 ay sonra üçüncü kez yenilenmedi. 

Işık, üçüncü kez işten atılmasının hukuka aykırı olduğunu söyleyerek, "Göreve iade edilince sanki ben onları üniversiten atmışım gibi davrandılar. Hukuk Fakültesi'nde görev yapan bir akademisyen olarak yapılan bu hukuksuzluğu anlayamıyorum. Mahkeme lehime karar vermiş üniversite ise aynı gerekçelerde işime son veriyor. Bu durum çok üzücü ve çok trajikomik bir hal aldı. Şaşkınlık içindeyim" ifadelerini kullandı.