İkinci İmralı görüşmesinde neler konuşuldu?

PKK lideri Abdullah Öcalan, ikinci İmralı görüşmesinde kişisel olarak nerede bulunduğunun önemi olmadığını söyledi. Sorunun çözüleceğine umutlu olduğunu vurgularken "Bu defa ıskalamamamız lazım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İmralı Heyeti, PKK lideri Abdullah Öcalan'la yaptığı ikinci görüşmenin ardından kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada “Heyetimiz, yürüttüğümüz görüşmelerle ilgili olarak kendisine gerekli bilgilendirmelerde bulunmuştur. Sayın Öcalan’ın sürece ilişkin çalışmaları devam etmektedir. Bu konudaki hazırlıkları tamamlandıktan sonra kamuoyuna gerekli açıklamalar yapılacaktır. Bizler de heyet olarak çalışmalarımızı ve temaslarımızı yürüteceğiz, gelişmeler oldukça da kamuoyunu bilgilendireceğiz. Bu süreç herkesi, hepimizi birlikte ve özgürce yaşatacaktır. Bunun gerçekleşmesi umuduyla tüm toplumsal kesimlerin kıymetli katkılarını bekliyoruz" denildi.

AÇIKLAMANIN KISA TUTULMASININ SEBEBİ MİLLİ YAS

Kamuoyunda daha kapsamlı bir açıklama yapılacağı beklentisi oluşmuşken dört saat süren görüşmenin ardından bu açıklamanın gelmesi şaşkınlık yarattı. DEM Parti kaynakları Kartalkaya'daki yangın sonrasında ülkenin yas halinde olması sebebiyle açıklamanın kısa olmasına karar verildiğini kaydetti.

YAPILMAYAN AÇIKLAMANIN KAPSAMI NEYDİ?

Kaynaklardan edinilen bilgiye göre İmralı Heyeti, kısa bir açıklama yapma kararı vermeseydi ikinci İmralı görüşmesinde yürütülen tartışmalara dair daha fazla detay içeren, önümüzdeki dönemin çalışmalarına ilişkin bilgilerin yer aldığı bir çerçeveyi kamuoyuyla paylaşacaktı. Yapılacak açıklamada silah bırakma çağrısı olmayacaktı ancak şiddetin tüm yönleriyle sona ermesi gerektiğine dair vurgular yer alacaktı.

İKİNCİ GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN BAŞKA BİR AÇIKLAMA OLACAK MI?

Milli yas sebebiyle yapılmayan açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılıp yapılmayacağını sorduğumuz DEM Parti kaynakları, yazılı bir açıklama planlanmadığını, Eş Genel Başkanların ya da İmralı Heyeti'nin önümüzdeki günlerde yapacağı toplantılarda görüşmenin detaylarına ilişkin bilgilendirme yapabileceğini kaydetti.

İKİNCİ GÖRÜŞMEDE NELER KONUŞULDU?

İkinci görüşmede İmralı Heyeti, ilk ziyaretten sonra yaptığı görüşmelere, temaslara dair aktarım yaptı. Bu aktarım kapsamında siyasi partilerle yapılan değerlendirmeler, siyasi parti temsilcilerinin görüş, eleştiri ve kaygıları Öcalan'a aktarıldı.

ÖCALAN UMUTLU, BU DEFA ISKALAMAMAK GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Öcalan'ın siyasi partilerle yapılan görüşmelere dair geri dönüşleri önemsediği, çok olumlu bulduğu ve bu sürece olumlu destek veren herkese selamlarını ilettiği ifade edildi.

Öcalan'ın sürece dair umutlu ve olumlu mesajlar verdiğini aktaran kaynaklar, “Öcalan'ın sorunun çözüleceğine dair bir kanaati var. Bu defa ıskalamamak gerektiğini vurguluyor” dedi.

ÖCALAN'IN SÜREÇTEKİ ROLÜ VE KOŞULLARI

DEM Parti'nin Öcalan'ın bu süreçteki rolünü sağlıklı bir biçimde oynaması için tecrit koşullarının kalkması gerektiğine dair görüşleri de Öcalan'la paylaşıldı.

DEM Partili bir kaynak, “Tarihi bir görüşme yapılıyor, tarihi bir süreç yürütülmeye çalışılıyor ve Öcalan'dan bir misyon bekleniyor. Ama İmralı'daki izolasyon koşulları zorlayıcı bir tabloyu ortaya çıkarıyor. İkinci görüşmede bu koşullar da tartışılmış” dedi.

ÖCALAN: KİŞİSEL OLARAK NEREDE OLDUĞUMUN ÖNEMİ YOK

İmralı'daki koşulların iyileştirilmesinin Öcalan'ın kişisel talebi olmadığını belirten DEM Partili yetkili, “Öcalan, 'Bu sürecin selameti ve nihayete erdirilmesi açısından koşulların iyileştirilmesi gerekli. İlgili mekanizmalara sirayet edebilmesi açısında da gerekli ve önemli. Kişisel olarak nerede olduğumun önemi yok. Ama sürecin nihayete ermesi öngörülüyorsa tecrit kalkmalı' diyor” diye konuştu.

KÜRTLERİN SURİYE'DEKİ STATÜSÜNE DAİR DEĞERLENDİRMELER

İkinci görüşmede Ortadoğu’da Kürtlerin yaşadığı ülkelerde Kürtlerin statüsü hakkında da değerlendirmeler yapıldı. Başta Suriye olmak üzere bölge ülkelerindeki Kürtlerin statüsünün ne olacağına dair Öcalan'ın kapsamlı değerlendirmeleri oldu.

YASAL ÇERÇEVE VE MECLİS VURGUSU

Öcalan'ın ilk görüşmede olduğu gibi bu görüşmede de sürecin yasal statüde yürütülmesinin önemine dikkat çektiğini anlatan DEM Partili yetkili, “Yasal çerçevenin ne olacağı bu görüşmede etraflıca değerlendirilmiş. Meclis’in bu işin merkezi haline gelmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamış” dedi.

'BU BENİMLE İKTİDAR ARASINDAKİ BİR TARTIŞMA DEĞİL, HERKESİN TARTIŞMASI'

Öcalan'ın sürece dair Meclis zemininde atılacak adımlara bütün toplumsal kesimlerin katkı sunması gerektiğini vurguladığını ifade eden kaynaklar, Öcalan'ın bu konudaki ifadelerini şöyle aktardı: “Bu tartışma benimle iktidar arasındaki bir tartışma değil. Bu tartışma Türkiye’deki tüm toplumsal kesimlerin demokratik bir ülkede yaşama tartışması, demokratik bir hukuk sistemi ile yaşama tartışmasıdır. Dolayısıyla herkes katkı sunmalıdır.”

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Edinilen bilgiye göre İmralı Heyeti, önümüzdeki hafta itibariyle temaslarını sürdürecek. İhtiyaç olması halinde Meclis'teki siyasi partilerle yeniden görüşülecek. Yanı sıra sivil toplum kuruluşları, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni partilerle temas kurulacak.

DEM Parti de Öcalan’ın geliştirmeye çalıştığı bu sürecin toplumsallaşması ve kabul görmesi için çalışmalar yürütecek. Bu kapsamda toplantılar, halk buluşmaları, ziyaretler planlanacak.

ÜÇÜNCÜ GÖRÜŞMEDEN SONRA SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI GELİR Mİ?

İmralı’daki görüşmelerin odak noktasının şiddet ve çatışmanın tümden gündemden çıkarılması olduğunu aktaran DEM Parti kaynakları, “Şiddetin gündemden çıkarılması ile birlikte bu soruna sebep olan bütün gerekçelerin de yasal olarak ortadan kaldırılması gerekir. Yani bir sonuç ortadan kaldırılırken, sebebin de ortadan kaldırılması gerekir. Medyada, siyasette 'Silah bırakma çağrısı yapılacak mı, PKK feshedilecek mi?' Hep buna odaklanılıyor. Ama buna sebep olan şeyleri ortadan kaldırmanın motivasyonu yok. Ama sonuçları ortadan kaldıracak düzenlemelerin, değişikliklerin yapılması şiddet ve çatışma zeminini tümden ortadan kaldırmaktan daha önemli. Çünkü o zemin düzelmezse bugün sorun biter, yarın başka sorun başlar” değerlendirmesinde bulundu.

'SONUÇ ORTADAN KALDIRILIRKEN SEBEP DE ORTADAN KALDIRILMALI'

DEM Partili kaynak, “Mesela Öcalan Türkiye'nin darbe mekaniğinden, demokratik olmayan yasal düzenlemeleri, şiddet yöntemlerini, güvenlikçi yöntemleri bir çözüm olarak ele almaktan vazgeçmesi gerektiğini ortaya koyuyor. 'Sonuç ortadan kaldırılırken, sebebin de ortadan kaldırılması gerekir'den kasıt bu” diye konuştu.

ÖCALAN EMPERYALİST MÜDAHALELERE KAPIYI KAPATAN BİR MODEL OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYOR

DEM Partili yetkili, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Öcalan'ın yapmaya çalıştığı tarihsel bir çözüm yaratmak, bir çözüm perspektifi oluşturmak. İktidarın yansıttığı gibi sadece silah bırakmaya odaklı, feshetmeye odaklı bir çerçeve yok. Tarihsel olarak Suriye'nin de Türkiye'nin de İran'ın da Irak'ın da dinleneceği ve emperyalist müdahalelere de küresel güçlere de kapıyı kapatan bir model oluşturmaya çalışıyor. Halkları yeni Gazzelerden, Lübnanlardan, Bağdatlardan korumaya çalışıyor.”

ÖCALAN MESAJ İLETECEK, TAKVİM VE YÖNTEM NET DEĞİL

Sürece dair belirlenmiş bir takvim olmadığını ama sürecin sağlıklı ilerlemesi halinde Öcalan'ın örgütüne ve kendisine bağlı olan bütün çevrelere mesaj ileteceğini kaydeden DEM Partili kaynaklar, bunun yönteminin ne olacağının daha sonra belirleneceğini aktardı. DEM Partili kaynaklar bu mesajın paylaşılması için net bir irtibat ve iletişim kurulmasının öngörüldüğünü de aktardı.

ÜÇÜNCÜ GÖRÜŞME NE ZAMAN OLUR?

Üçüncü İmralı görüşmesinin ne zaman olacağının net olmadığını, görüşme takviminin gelişmelere göre şekillenebildiğini aktaran kaynaklar, bir sonraki görüşmeden itibaren heyetin genişlemesine dair bir beklentinin olduğunu da ifade etti.

ÖCALAN ÇALIŞMALARINI KONAR, YILDIRIM VE AKTAŞ'LA BİRLİKTE YÜRÜTÜYOR

Öte yandan Abdullah Öcalan'ın devam eden çalışmalarını İmralı Cezaevi'nde hükümlü olarak bulunan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş ile birlikte yürüttüğü, üç ismin çalışmalara katkı sunduğu öğrenildi.