İklim örgütleri Türkiye'nin 'İklim Karnesi'ni yayımladı

Çevre ve iklim alanında çalışan birçok STÖ'nün imzasıyla yayımlanan raporda, "Türkiye 2053 net sıfır emisyon hedefine, kömürden çıkmadan ulaşamaz" ifadeleri yer aldı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İklim alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri, Türkiye'nin 2024 yılında uyguladığı iklim politikalarının değerlendirildiği "2024 İklim Karnesi" başlıklı raporunu yayımladı. 

Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadelede eksik olduğu noktaların yer aldığı raporun bir bölümünde şu ifadeler yer aldı: "Türkiye, Birleşmiş Milletler 29. Taraflar Konferansı’na (COP29) en fazla kişiyle katılım sağlayan üçüncü ülke olmasına rağmen, zirvede açıkladığı '2053 Uzun Dönemli İklim Stratejisi' hayal kırıklığı yarattı. Belgede kömür başta olmak üzere fosil yakıtların tüketiminden vazgeçilmesine dair bir tarih yer almıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın açıkladığı 2024-2028 Stratejik Planı’nda ise kömür ve diğer fosil yakıt arama faaliyetlerinin artarak süreceği belirtiliyor. Türkiye 2053 net sıfır emisyon hedefine, kömürden çıkmadan ulaşamaz."

Raporu imzalayan örgütler ise şu şekilde: 350 Türkiye, Avrupa İklim Eylem Ağı, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Ege Orman Vakfı, Fosil Yakıtların Ötesi, İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD), İklim Öncüleri, Greenpeace Türkiye, Mekanda Adalet Derneği, Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA), TEMA Vakfı, Temiz Hava Hakkı Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), YUVA ve Yuvam Dünya Derneği.